\”Είναι απόφαση του Πρωθυπουργού να υπάρξει ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης\”  ανέφεραν σε κοινή δήλωση μετά από σύσκεψη οι Υπ. Ανάπτυξης κ. Χατζηδάκης και ΥΠΕΚΑ κ. Μανιάτης, για τις δυνατότητες ένταξης των υποθαλάσσιων ηλεκτρικών διασυνδεων σε πρόγραμμα ΣΔΙΤ.

\”Προχωρεί το πρόγραμμα του ΑΔΜΗΕ με πρωτοβουλία του Υπουργείου ΠΕΚΑ για τη διασύνδεση νησιών των Κυκλάδων και αποφασίσαμε να προχωρήσουμε στην ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης\” ανέφερε ο κ. Χατζηδάκης ο οποίος συμπλήρωσε.

Είναι απόφαση του Πρωθυπουργού να υπάρξει ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης. Θα υπάρξει χρηματοδότηση από το επόμενο ΕΣΠΑ.

Συμφωνήσαμε όμως για να περιορίσουμε το κόστος για τον φορολογούμενο και για να προχωρήσουμε αν θέλετε με τον καλύτερο τρόπο λαμβάνοντας υπόψη τις βέλτιστες διεθνείς πρακτικές, να μελετήσουμε από κοινού πως μπορεί το έργο αυτό να είναι σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Και γιατί τα έργα ΣΔΙΤ προχωρούν ταχύτερα και γιατί από πλευράς περιβαλλοντικών αδειοδοτήσεων το πλαίσιο είναι περισσότερο κατάλληλο. Θα ξεκινήσουμε να δουλεύουμε κυριολεκτικά από αύριο προς αυτή την κατεύθυνση.

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις του Υπουργού ΠΕΚΑ κ. Μανιάτη ο οποίος τόνισε ότι προτεραιότητα και του ίδιου του Πρωθυπουργού, είναι η ηλεκτρική διασύνδεση του νησιωτικού χώρου της πατρίδας μας και βεβαίως ένα μέρος αυτού είναι η ηλεκτρική διασύνδεση των Κυκλάδων, ενώ το μεγάλο επίσης πρόγραμμα είναι η ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης.

Στο τελικό στάδιο οι μελέτες

Οι μελέτες για τη σύνδεση της Κρήτης με την ηπειρωτική Ελλάδα, βρίσκονται σε τελικό στάδιο και είναι πιθανό μέσα σε ένα χρόνο από σήμερα, να είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε σε διεθνή διαγωνισμό, σημείωσε ο κ. Μανιάτης προσθέτοντας ότι:.

\”Έχουμε ήδη προεκτιμήσει το συνολικό κόστος του έργου, απομένει να διερευνήσουμε τις δυο εναλλακτικές οδεύσεις είτε προς την Πελοπόννησο είτε προς την Αττική όπου θα διασυνδέεται το καλώδιο, έχουν διασφαλιστεί και οι τραπεζικές αλλά και οι υπόλοιπες χρηματοδοτικές προϋποθέσεις του έργου, είναι πολύ σπουδαίο το ότι το ίδιο το έργο μπορεί να είναι αυτοχρηματοδοτούμενο.

Ενδιαφέρον ιδιωτών επενδυτών υπάρχει. Να σας θυμίσω επίσης ότι το συγκεκριμένο έργο αποτελεί το τρίτο κομμάτι του μεγάλου διευρωπαϊκού δικτύου που σχετίζεται με την κοινή ισραηλινο-κυπριακή και ελληνική επένδυση και ένα έργο το οποίο από τη στιγμή που εντάχθηκε στα έργα κοινού ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος, έχει πολύ σημαντικά πλεονεκτήματα.
Για παράδειγμα, έχει γύρω στο 40% μείωση του χρόνου αδειοδοτήσεων και βεβαίως μεγάλη επιλεξιμότητα να χρηματοδοτηθεί από ιδιωτικές Τράπεζες. Άρα είναι η πρώτη φορά και αυτό μάλιστα το τονίσαμε, εγώ το τόνισα και στη σημερινή μου συνομιλία με τον Πρωθυπουργό, που μετά από τόσα χρόνια από τα λόγια έχουμε περάσει στην πράξη με πολύ συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα».

Ένα σχέδιο 25 ετών παίρνει σάρκα και οστά

Η ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης συζητείται εδώ και περίπου 25 χρόνια, είναι όμως η πρώτη φορά που αρχίζει να παίρνει σάρκα και οστά.

Όπως σημείωσε ο κ. Μανιάτης

Πριν λίγο καιρό μετά από πρωτοβουλία και πολύ δουλειά που έγινε στο Υπουργείο Περιβάλλοντος με την ευθύνη του Υφυπουργού του κ. Παπαγεωργίου, η συγκεκριμένη σύνδεση εντάχθηκε στα διευρωπαϊκά δίκτυα, στα έργα κοινού ενδιαφέροντος και πριν λίγο καιρό γνωρίζετε ότι υπέγραψα εγώ ως Υπουργός Περιβάλλοντος και συνεργασία με τον Κύπριο και τον Ισραηλινό ομόλογό μου την ηλεκτρική διασύνδεση Ισραήλ – Κύπρος – Κρήτη – ηπειρωτική Ελλάδα. Ένα πολύ μεγάλο έργο, συνολικού προϋπολογισμού 3,5 δις ευρώ.

Η ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης, ένα έργο το οποίο εκτιμούμε ότι είναι της τάξης των 750 με 800 εκ. ευρώ, είναι ένα έργο το οποίο ήδη έχει σημαντικό βαθμό ωρίμανσης των μελετών και μπορεί να γίνει πράξη τα επόμενα πέντε με έξι χρόνια.

Είναι πολύ σημαντικό να διερευνήσουμε όλες τις πηγές χρηματοδότησης. Γι\’ αυτό συμφωνήσαμε εκτός από την ένταξή του στα χρηματοδοτικά Προγράμματα των Δημοσίων Επενδύσεων (εθνικά και κοινοτικά), να διερευνήσουμε και όλες τις δυνατότητες προκειμένου να βρεθεί χρηματοδότηση από τον ιδιωτικό τομέα.

Και θεωρούμε ότι υπάρχει σημαντικότατο ενδιαφέρον, δεδομένου ότι πολύ απλά το ίδιο το έργο εάν μειώσουμε ή μηδενίσουμε το κόστος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην Κρήτη από τις μηχανές που παράγουν τώρα ηλεκτρισμό και το δώσουμε στο καλώδιο, το ίδιο το καλώδιο μπορεί να αποσβεστεί μέσα σε τρία με τέσσερα χρόνια. Άρα μιλάμε για μια δράση και ένα έργο, που πραγματικά μπορούν να αποτελέσουν μια μεγάλη αναπτυξιακή ώθηση σε σχέση με την ίδια την Κρήτη αλλά και την ηπειρωτική Ελλάδα.

Και βεβαίως να σημειώσω ότι στις αρχές Οκτωβρίου, την 1η Οκτωβρίου θα κατατεθούν οι προσφορές για την ηλεκτρική διασύνδεση των Κυκλάδων, ένα έργο το οποίο έχει αυτή τη στιγμή προϋπολογισμό της τάξης των 240 εκατομμυρίων ευρώ και ελπίζουμε, εάν όλα πάνε καλά και δεν υπάρχουν δικαστικές εμπλοκές, μέσα σε 2 με 2,5 χρόνια από σήμερα να έχει γίνει πράξη, να έχει επιτέλους υλοποιηθεί.

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook