Θέμα πρώτης προτεραιότητας αποτελεί για την κυβέρνηση η καλωδιακή ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης με την υπόλοιπη χώρα και με στόχο να υλοποιηθεί το έργο – κόστους 750 εκατομ ευρώ – με την συμμετοχή ιδιωτών και σε συνδυασμό με την καλωδιακή ηλεκτρική διασύνδεσης της Κρήτης με την Κύπρο και το Ισραήλ.

Σε συνέχεια της χθεσινής κοινής σύσκεψης των Υπουργών Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Κωστή Χατζηδάκη και Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιάννη Μανιάτη ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Νότης Μηταράκης συγκάλεσε σήμερα στο Υπουργείο Ανάπτυξης ευρεία σύσκεψη προκειμένου να μελετηθούν οι δυνατότητες ένταξης των υποθαλάσσιων ηλεκτρικών διασυνδέσεων της χώρας σε συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα ΣΔΙΤ.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Δημήτριος Βαρτζόπουλος, ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Έργων Στράτος Σιμόπουλος, ο Γενικός Γραμματέας Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Κώστας Μαθιουδάκης, ο Γενικός Γραμματέας Λιμένων και Λιμενικής Πολιτικής Αθ. Χριστόπουλος, ο ειδικός Γραμματέας ΣΔΙΤ Νικόλαος Μαντζούφας, ο Διευθύνων Σύμβουλος του Invest in Greece Στέφανος Ησαΐας και ο Διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ Γιάννης Γιαρέντης.

Στη συνάντηση τονίστηκε από όλες τις πλευρές η αναγκαιότητα και η οικονομική ωφελιμότητα των έργων διασύνδεσης των νησιών με την Ηπειρωτική Ελλάδα και ειδικότερα της Κρήτης.

Ως πρώτη προτεραιότητα τέθηκε η διερεύνηση της υλοποίησης του έργου υποθαλάσσιας ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κρήτης με την Ηπειρωτική Ελλάδα με την μέθοδο των Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ).

Για το σκοπό αυτό η Ειδική Γραμματεία ΣΔΙΤ σε συνεργασία με το ΥΠΕΚΑ, τη ΡΑΕ και τον ΑΔΜΗΕ, εντός του Σεπτεμβρίου, θα αποτυπώσουν τις νομικές πτυχές της υλοποίησης του έργου και παράλληλα θα ξεκινήσει τη διερεύνηση του επενδυτικού ενδιαφέροντος. Το έργο υποθαλάσσιας ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κρήτης με την Ηπειρωτική Ελλάδα είναι της τάξεως των 750 εκ Ευρώ.

Αναφερόμενος στα αποτελέσματα της σύσκεψης ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Νότης Μηταράκης σημείωσε ότι «τα ΣΔΙΤ επιταχύνουν τις διαδικασίες για την άμεση υλοποίηση σημαντικών έργων υποδομών και προσελκύουν ιδιωτικά κεφαλαία τα οποία έχει ανάγκη η Ελληνική οικονομία».

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook