Υλικά

• 1200 γρ. κοτόπουλο κομμένο σε μερίδες
• 2 ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
• 12 μέτρια σύκα με τη φλούδα τους, καλά πλυμένα
• 3 σκελίδες σκόρδο, πολτοποιημένες
• 100 γρ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
• 100 γρ. ανάλατο αμύγδαλο, καβουρδισμένο
• 1 μικρή καυτερή πιπερίτσα
• 20 γρ. κουρκουμάς
• 20 γρ. κανέλα σκόνη
• 30 γρ. θυμαρίσιο μέλι
• αλάτι & πιπέρι (ανάλογο)

Eκτέλεση

Σε πλατιά κατσαρόλα, σωτάρουμε το κοτόπουλο με 50 γρ. ελαιόλαδο μέχρι να θωρακιστεί καλά απ’όλες τις πλευρές. Το αποσύρουμε, προσθέτουμε το υπόλοιπο λάδι και τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, την πιπερίτσα και τον κουρκουμά για 2-3 λεπτά της ώρας.

Προσθέτουμε τα κομμάτια του κοτόπουλου, φτιάχνουμε τη γεύση με αλάτι & πιπέρι, βάζουμε 300 ml. περίπου νερό, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε να σιγοψηθεί για 40-45 λεπτά, ελέγχοντας τα υγρά. Τότε προσθέτουμε τα σύκα, την κανέλα και το μέλι και συνεχίζουμε το ψήσιμο ακόμα 15 λεπτά.

Όταν αποσύρουμε το φαγητό από τη φωτιά, προσθέτουμε τα αμύγδαλο.

*Το φαγητό αυτό έχει τις ρίζες του στη Μινωϊκή εποχή. Επίσης το αμύγδαλο μπορεί να αντικατασταθεί με καβουρδισμένα καρύδια.