Σημαντικά έργα κοινωνικής προσφοράς και φροντίδας στην Περιφερειακή Ενότητα Λασιθίου συνολικού προϋπολογισμού 4.780.000 ευρώ ενέκρινε σε συνεδρίαση της η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Κρήτης.

Πρόκειται για έργα που είχαν ενταχθεί στο ΕΣΠΑ με απόφαση του Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρου Αρναουτάκη και αφορούν:

Το «Γηροκομείο (ΜΟΝΑΔΑ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΩΝ)-Ανέγερση Διώροφης Οικοδομής με Υπόγειο» προϋπολογισμού 3.560.000 ευρώ και το «Κέντρο Προστασίας του Παιδιού Λασιθίου (πρώην Παιδόπολη Νεάπολης Λασιθίου)-βελτιώσεις κτηριακών υποδομών» προϋπολογισμού 1.220.000 ευρώ.

Τα έργα που προωθούνται σε δημοπράτηση συγχρηματοδοτούνται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και από εθνικούς πόρους.

Η προγραμματική σύμβαση για το Γηροκομείο είχε υπογραφεί από την Περιφέρεια Κρήτης και την Ιερά Μητρόπολη Πέτρας και Χερσονήσου, η οποία θα είναι και ο χρήστης του έργου.

Το Γηροκομείο που θα κατασκευαστεί μεταξύ Λατσίδας και Νεάπολης θα έχει συνολικό εμβαδόν 2.150 τμ σε οικόπεδο 11.000 τμ, θα παρέχει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες στους ανθρώπους της τρίτης ηλικίας και παράλληλα θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας.

Αναφορικά με το Κέντρο προστασίας του παιδιού Λασιθίου (πρώην παιδόπολη) στεγάζεται εκτός πόλης της Νεάπολης σε κτίριο 3.375 μέτρων, και πρόκειται να γίνουν σημαντικές οικοδομικές εργασίες-παρεμβάσεις αναβάθμισης.