Ένα σημαντικό έργο στην Τοπική Κοινότητα Κάτω Ασιτών της Δημοτικής Ενότητας Γοργολαϊνη που αναμένεται να μεταμορφώσει ριζικά την Κεντρική Πλατεία και τους δρόμους του Οικισμού τίθεται σε τροχιά υλοποίησης από την Δημοτική Αρχή. 

Πρόκειται για το έργο διαμόρφωσης και ανάπλασης των κοινόχρηστων χώρων και της κεντρικής πλατείας του οικισμού ώστε να εξασφαλιστεί η λειτουργική και η μορφολογική σύνδεσή της με τον υπόλοιπο οικιστικό ιστό καθώς και τη συνολική αναβάθμισή του. 

Σήμερα ο Δήμαρχος Ηρακλείου κ. Γιάννης Κουράκης υπέγραψε τη σύμβαση του έργου «Ανάπλαση Συνεκτικού Τμήματος Κάτω Ασιτών του Δήμου Ηρακλείου». Το έργο έχει προϋπολογισμό 540.000 ευρώ και χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Αγροτική Ανάπτυξη της Ελλάδας 2007-2013 «Αλέξανδρος Μπαλτατζής» με ποσοστό συγχρηματοδότησης 75% από το Ε.Γ.Τ.Α και 25% από Εθνική Δαπάνη. 

Το έργο εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τέλος του τρέχοντος έτους (2013). 

«Η διαμόρφωση των κοινόχρηστων χώρων και η ανάπλαση της Κεντρικής Πλατείας των Κάτω Ασιτών θα αλλάξει ριζικά την όψη της περιοχής καθιστώντας την παράλληλα φιλική και προσβάσιμη σε όλους τους πολίτες» δήλωσε εμφανώς ικανοποιημένος ο Δήμαρχος Ηρακλείου κ. Γιάννης Κουράκης. 
Επιπλέον ο κ. Κουράκης πρόσθεσε ότι ήδη εκπονείται η μελέτη ανάπλασης για τον οικισμό των Άνω Ασιτών ενώ παράλληλα συντάσσονται και άλλες μελέτες ολοκληρωμένων παρεμβάσεων για το σύνολο των οικισμών των Δημοτικών Ενοτήτων του νέου Δήμου Ηρακλείου. 

Το έργο αποτελεί μέρος μιας συνολική μελέτης ανάπλασης του οικισμού και δεν έχει αποσπασματικό χαρακτήρα. Οι εργασίες που πρόκειται να γίνουν είναι αναλυτικά: 

• Επίστρωση με γκρίζους και έγχρωμους κυβόλιθους από σκυρόδεμα C12/15 που θα τοποθετηθούν πάνω στο ήδη υπάρχον οδόστρωμα χωρίς να γίνουν αποξηλώσεις. 

• Θα κατασκευαστεί λωρίδα όδευσης τυφλών σε τμήμα της πλατείας για 

• διευκόλυνση των ΑΜΕΑ καθώς και σε τμήματα του κεντρικού δρόμου όπου επιτρέπει το πλάτος του. 

• Θα επισκευαστεί η κεντρική πλατεία και θα αντικατασταθούν τα κιγκλιδώματα και τα παλιά φωτιστικά με νέα. 

• Θα τοποθετηθούν καθιστικά και καλάθια απορριμμάτων. 

• Ο ανοικτός αγωγός ομβρίων, ο οποίος διέρχεται δυτικά της πλατείας θα καλυφθεί και θα επιστρωθεί με κυβόλιθους.