Κυριακή -Δευτέρα αναμένεται να περάσουν τα Δαρδανέλια το αντιτορπιλικό Admiral Panteleyev και τέσσερα αρματαγωγά , με κατεύθυνση ανοιχτά τη Συρία. Ωστόσο ενδέχεται το αντιτορπιλικό να καθυστερήσει να περάσει από τα στενά καθώς οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι σε αυτό γίνονται κάποιες εργασίες τελευταίας στιγμής, αγνώστου φύσεως. Κανείς δεν γνωρίζει αν του προσθέτουν κάποιο επιπλέον σύστημα ή αν το επισκευάζουν άρον- άρον.

Παραμένει άγνωστο αν τα αρματαγωγά μεταφέρουν δυνάμεις για να ενισχύσουν την αμυντική ισχύ του Άσαντ ή κατεβαίνουν άδεια για να απομακρύνουν από τη ναυτική βάση που διατηρούν στη Συρία τον εξοπλισμό τους.

Το αντιτορπιλικό το Admiral Panteleyev είναι της κλάσης Udaloy I και εντάχθηκε σε υπηρεσία το 1990. Διαθέτει πλήθος πυραυλικών συστημάτων τόσο για χτυπήματα στόχων όσο και για να παρέχει αντιαεροπορική προστασία. Στα οπλικά του συστήματα διαθέτει και τορπίλες ενώ μεταφέρει και δύο ελικόπτερα.

Tα αρματαγωγά είναι της κλάσης Alligator, και πρόκειται για το Novocherkassk, Nikolai Filchenko του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας και το Ropucha (πρώτο της ομώνυμης κλάσης) και Minsk που είναι του Βόρειου Στόλου αποσπασμένα στην Μαύρη Θάλασσα.
Η κλάση Ropucha περιγράφεται ως μεγάλο αποβατικό σκάφος. Τα σκάφη ναυπηγήθηκαν στην Πολωνία στα ναυπηγεία του Gdansk. Είναι σχεδιασμένα για αποβατικές επιχειρήσεις σε αιγιαλό και μπορούν να μεταφέρουν έως και 450 τόνους φορτίου.

Είναι σκάφη μέγιστου εκτοπίσματος 4.090 τόνων (με φορτίο ) και έχουν μήκος 112 μέτρων, ενώ το κανονικό τους εκτόπισμα ανέρχεται στους 2.200 τόνους.

Το μέγιστο πλάτος είναι 14,9 μέτρα και το βύθισμά τους –ανάλογα με το φορτίο- κυμαίνεται μεταξύ 2,9 και 3,7 μέτρων. Η μέγιστη ταχύτητα που μπορούν να αναπτύξουν ανέρχεται σε 19 κόμβους, την οποία επιτυγχάνει μέσω δύο μηχανών Ντίζελ ισχύος 19.200 ίππων που οδηγούν σε δύο προπέλες. Το πλήρωμά του ανέρχεται σε 98 άτομα ενώ μπορεί να φιλοξενήσει τουλάχιστον 250 πεζοναύτες. Φέρει 4 οκταπλούς εκτοξευτές αντιαεροπορικών βλημάτων Strela (SS-N-3), 2 εκτοξευτές ρουκετών των 122 χλστ. Grand-M, 2 αντιαεροπορικά πυροβόλα ΑΚ-630 των 30 χλστ. και 2 πυροβόλα των 57 χλστ. AK-725 ή 1xAK-176 των 76 χλστ.

newpost.gr/Γιάννης Κοκκινίδης

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook