Ο Β’ Παγκόσμιος πόλεμος ξεκίνησε σαν σήμερα πριν 74 χρόνια. Μαύρη επέτειος στην ιστορία της ανθρωπότητας η 1η Σεπτεμβρίου 1939, με τη ναζιστική εισβολή στην Πολωνία.

Οι μνήμες καταγράφονται σε φωτογραφίες που εκτίθενται στο Βερολίνο. Ο ιστορικός συνεχίζει να διερευνά τη σημασία της εξέγερσης του ΄44 που κατέληξε στην ολοκληρωτική καταστροφή της Βαρσοβίας.

Ισοπέδωση της Βαρσοβίας

Είχε έρθει η ώρα και στον υπόλοιπο πληθυσμό της Βαρσοβίας να προετοιμάζει μεγάλη εξέγερση εναντίον του κατακτητή.

Το καλοκαίρι του 1944 σήμανε η ώρα με την είσοδο των Σοβιετικών στα ανατολικά της πόλης.

Οι πολωνοί αντικαθεστωτικοί είχαν προσχωρήσει στις τάξεις του Κόκκινου Στρατού ελπίζοντας ότι θα βοηθούσαν. Δεν συνέβη.

Η εξέγερση κόστισε τη ζωή σε 200.000 ανθρώπους κυρίως αμάχους.

Εκτυλίχθηκαν δραματικές σκηνές όταν η Βερμαχτ και τα SS ξεκίνησαν μαζικές εκτελέσεις στις πόλεις Βόλα και Οχότα για να εκφοβίσουν τον πληθυσμό.

«Οι Γερμανοί έγραφαν τότε στις εκθέσεις τους ότι δεν διέθεταν περισσότερο οπλισμό και πυρομαχικά για την εκτέλεση άλλων χιλιάδων και έστελναν τον κόσμο στα κελάρια για να τους σκοτώσουν με φωτιά και πυραύλους.

«Ήταν πιο φτηνό» λέει ο ιστορικός Λούκας Μιχάλσκι από το Ινστιτούτο Εθνικής Μνήμης. Μετά από 63 μέρες έπεσε και η τελευταία σπίθα αντίστασης. Ό,τι ακολούθησε, δε έχει προηγούμενο.

Οι Γερμανοί ισοπέδωσαν το κέντρο της Βαρσοβίας. Το βασιλικό ανάκτορο, η παλαιά πόλη και τα πιο σημαντικά οικοδομήματα τινάχθηκαν στον αέρα. Πριν την εξέγερση ζούσαν 700.000 χιλιάδες, μετά μόλις 900 βρέθηκαν να κρύβονται στα ερείπια.

Ο δημόσιος διάλογος

Στην Πολωνία γυρίζεται αυτήν την εποχή φιλμ για την εξέγερση. Του χρόνου με την συμπλήρωση 70 χρόνων από την εξέγερση, θα βγει στις κινηματογραφικές αίθουσες με τον τίτλο «Η Πόλη του 1944».

Μετά την κατάρρευση του κομμουνισμού, κάθε πρώτη Αυγούστου, στις 5 το απόγευμα ακριβώς ηχούν οι σειρήνες και οι κάτοικοι κρατούν ενός λεπτού σιγή. Αλλά ο δημόσιος διάλογος για τη σημασία της εξέγερσης εκείνο το καλοκαίρι του 1944 συνεχίζει να διαιρεί.

zougla.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook