Ο Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κυριάκος Μητσοτάκης, εκπροσώπησε το Υπουργείο στη σημερινή, πρώτη συνεδρίαση της Συντονιστικής Επιτροπής για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς υπό την προεδρία του κ. Ιωάννη Τέντε.

Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε τη συμβολική σημασία της παρουσίας του, που σηματοδοτεί το έντονο ενδιαφέρον του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης για το τεράστιο πρόβλημα της διαφθοράς στη χώρα μας.

Στην εισαγωγική του τοποθέτηση, πριν την έναρξη της συνεδρίασης, τόνισε επίσης την ανάγκη αντιμετώπισης μίας από τις γενεσιουργές αιτίες της διαφθοράς, που είναι οι πολύπλοκες και πολυάριθμες διαδικασίες στη Δημόσια Διοίκηση. «Κάθε περιττή υπογραφή, κάθε άδεια η οποία δεν είναι πραγματικά απαραίτητη, κάθε περίπλοκη διαδικασία μπορεί να είναι εν δυνάμει εστία διαφθοράς», είπε χαρακτηριστικά. Η απλοποίηση των διαδικασιών αποτελεί κεντρική πολιτική επιλογή του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, κάτι που υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης στην τοποθέτησή του.

Ολόκληρη η δήλωση του Υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης έχει ως εξής:

«Η παρουσία μου στη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής σηματοδοτεί το έντονο ενδιαφέρον του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης για το τεράστιο πρόβλημα της διαφθοράς στη χώρα μας. Έχω πει πολλές φορές ότι η διαφθορά είναι ένα φαινόμενο το οποίο δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί μονάχα κατασταλτικά. Θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε τη γενεσιουργό αιτία της διαφθοράς, που πολύ συχνά έχει να κάνει με την πολυπλοκότητα των διαδικασιών, την υπερβολική γραφειοκρατία και τα πολλαπλά εμπόδια τα οποία συναντά ο πολίτης, αλλά και ο επιχειρηματίας στην διεκπεραίωση των υποθέσεών του σε σχέση με το Δημόσιο. Κάθε περιττή υπογραφή, κάθε άδεια η οποία δεν είναι πραγματικά απαραίτητη, κάθε περίπλοκη διαδικασία μπορεί να είναι εν δυνάμει εστία διαφθοράς.

Κατά συνέπεια το όλο κεφάλαιο της απλοποίηση των διαδικασιών, της μείωσης των διοικητικών βαρών των επιχειρήσεων αλλά και των πολιτών είναι στην πρώτη πολιτική προτεραιότητα του δικού μας Υπουργείου. Η μεταρρυθμιστική ατζέντα του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης δεν περιορίζεται μόνο στην εκπλήρωση των υποχρεώσεων της χώρας απέναντι στους πιστωτές. Η απλοποίηση των διαδικασιών αποτελεί κεντρική πολιτική επιλογή του Υπουργείου.

Είμαι πεπεισμένος ότι μ&e psilon; τον τρόπο της μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα θα συμβάλει ουσιαστικά στον περιορισμό της διαφθοράς και με την παρουσία μου εδώ θέλω να σηματοδοτήσω την αμέριστη υποστήριξη του Υπουργείο&up silon; μας και των υπηρεσιακών παραγόντων σε αυτή την προσπάθεια η οποία φυσικά δεν γίνεται μόνο από το δικό μας Υπουργείο, γίνεται σε συνεννόηση με πολλά άλλα Υπουργεία».