Τελευταία ενημέρωση: 10:41

Η Γερουσία ενέκρινε λίγο μετά τις 10:30 ώρα Ελλάδας την αμερικανική στρατιωιτκή επέμβαση στη Συρία με 10 «ναι», 7 «όχι» και 1 «παρών».

Δείτε την αναμετάδοση μέσω twitter του Assosiatted PressΗ έγκριση της απόφασης από την Επιτροπή της Γερουσίας ανοίγει τον δρόμο ώστε να υπάρξει ψηφοφορία επί αυτής στην Ολομέλεια του Σώματος, πιθανόν την επόμενη εβδομάδα.

Η απόφαση κάνει λόγο για μια «περιορισμένη» στρατιωτική επέμβαση στη Συρία, μεγίστης διαρκείας 60 ημερών με την δυνατότητα να παραταθεί στις 90, σε κάθε περίπτωση χωρίς την ανάπτυξη χερσαίων δυνάμεων.

Η Ρωσία έτοιμη να αντιδράσει

Τα ρωσικά πολεμικά σκάφη στη Μεσόγειο έχουν την ικανότητα ν' αντιδράσουν σε περίπτωση κλιμάκωσης της σύρραξης στη Συρία, δήλωσε σήμερα ρωσική στρατιωτική πηγή, την ώρα που οι δυτικές χώρες προετοιμάζονται για ένα πιθανό στρατιωτικό πλήγμα κατά της Δαμασκού.

Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδουν τα διεθνή πρακτορεία, στη Μεσόγειο θα πλέουν έως το τέλος Σεπτέμβρη, ένα καταδρομικό (Μασκβά), ένα αναγνωριστικό (Ιβανόβετς), ένα πολεμικό (Στιλ), δύο αντιτορπιλικά (Σμετλίβι και Ναστόιτσιβι) ένας σκάφος συνοδείας (Νεουστράσιμι) και τέσσερα αποβατικά (Αλεξάντρ Σαμπάλιν, Ναύαρχος Νιεβιέλσκι, Νόβατσερκασκ και Μινσκ).

«Σήμερα θεωρούμε πως η παρουσία μας στην ανατολική Μεσόγειο είναι επαρκής για να εκπληρώσει τις αποστολές μας. Αυτά (τα σκάφη) μπορούν, εάν κριθεί αναγκαίο (. . .), μαζί με τα υποβρύχιά μας, να επηρεάσουν στο εξής τη στρατιωτική κατάσταση», είπε στο πρακτορείο Ιντερφάξ πηγή του γενικού επιτελείου ενόπλων δυνάμεων της Ρωσίας.

«Ήδη είμαστε έτοιμοι να επιλύσουμε τα προβλήματα που μπορεί να ενσκήψουν. Προς τούτο, σύντομα πρόκειται να υπάρξουν μεταβολές στη σύνθεση της μοίρας (των πολεμικών σκαφών) για να ανταποκριθούμε καλύτερα στις εξελίξεις των γεγονότων», πρόσθεσε η ίδια πηγή, χωρίς να δώσει άλλες λεπτομέρειες.

Το καταδρομικό Μασκβά που φέρει κατευθυνόμενους πυραύλους και σήμερα βρίσκεται στον Ατλαντικό έλαβε διαταγή να πλεύσει προς τη Μεσόγειο, όπου αναμένεται να καταπλεύσει περί τις 17 Σεπτεμβρίου, μετέδωσε το πρακτορείο Ρία Νόβαστι. Άλλα δύο σκάφη του ρωσικού στόλου στη Μαύρη Θάλασσα, το αναγνωριστικό με κατευθυνόμενους πυραύλους Ιβανόβετς και το πολεμικό Στιλ, που επίσης φέρει πυραύλους, θα αφιχθούν στα ανοικτά της Συρίας την 29η Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Επιπλέον, τα αντιτορπιλικά Σμετλίβι και Ναστόιτσιβι, που θα αποπλεύσουν από το Πράσινο Ακρωτήρι, κατευθύνονται επίσης προς τη Μεσόγειο, μεταδίδει το Ιντερφάξ.

Στην περιοχή πλέουν ήδη το σκάφος συνοδείας Νεουστράσιμι, τα αποβατικά Αλεξάντρ Σαμπάλιν και Ναύαρχος Νιεβιέλσκι, ενώ θα καταπλεύσουν και άλλα δύο μεγάλα αποβατικά, το Νόβατσερκασκ και το Μινσκ, την 5η και 6η Σεπτεμβρίου, μετέδωσε το ίδιο πρακτορείο.


enet.gr/amna.g/flashnews.gr