Ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Αθανάσιος Σκορδάς, απέστειλε  απαντητική επιστολή στο πρακτορείο Bloomberg και στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας Hurriyet για τα «ληγμένα» τρόφιμα.

Ο κ. Σκορδάς εγκαλεί τα συγκεκριμένα ΜΜΕ επειδή δεν γνωρίζουν πως η εν λόγω ρύθμιση είναι εγκεκριμένη από την Ε.Ε. και εφαρμόζεται σε Μεγάλη Βρετανία και άλλες χώρες.

Παράλληλα, διαμηνύει πως η διάταξη δεν αφορά σε τρόφιμα που έχουν λήξει αλλά σε τρόφιμα ελάχιστης διατηρησιμότητας.

Το περιεχόμενο της απάντησης είναι το εξής:

Αγαπητοί κύριοι,

Διάβασα στο μέσο σας ένα σχόλιο και έχω να κάνω τις εξής παρατηρήσεις:

1. Η διάταξη αυτή δεν αφορά σε τρόφιμα που έχουν λήξει (use by…, exp. date…) αλλά σε τρόφιμα ελάχιστης διατηρησιμότητας (best before…)

2. Δεν πρόκειται για νέα διάταξη, όπως αναφέρεται στο σχόλιο, αλλά για διάταξη που ισχύει από το 1988

3. Πρόκειται για διάταξη που ισχύει και σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως στη Μεγάλη Βρετανία, κι είναι εγκεκριμένη από τα αρμόδια όργανα της ΕΕ

4. Η διάταξη παραμένει σε ισχύ κατόπιν της σύμφωνης γνώμης του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) κι αφορά σε μια ευρεία γκάμα κατεψυγμένων, αποξηραμένων και συσκευασμένων τροφίμων (μπαχαρικά, λάδι, ζυμαρικά κλπ)

5. Η διάταξη γίνεται αυστηρότερη, όπως σωστά αναφέρεται στο σχόλιο, μια και τα προϊόντα αυτά διατίθενται σε ξεχωριστό ράφι και σε χαμηλότερες τιμές. Αυτό βοηθά καταναλωτές που δυσκολεύονται να διαβάσουν ημερομηνίες λήξεως, όπως πχ άτομα της τρίτης ηλικίας.

6. Από όλα τα παραπάνω, συνάγεται ότι τα τρόφιμα αυτά σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν κίνδυνο για τη δημόσια υγεία.

7. Τέλος, υπολογίζεται ότι μια πιο ορθολογική διαχείριση των επιστροφών, που όμως σε τίποτα δεν θα επιβαρύνει την υγιεινή και την ασφάλεια των τροφίμων, μπορεί να μειώσει το κόστος κατά περίπου 6%, ποσοστό το οποίο μετακυλίεται στην τελική τιμή των προϊόντων.