Την ίδια στιγμή που στην Κύπρο πραγματοποιήθηκε η πρώτη δοκιμαστική παραγωγή φυσικού αερίου, στο τεμάχιο «Αφροδίτη» της κυπριακής ΑΟΖ, στις 10.00 το πρωί, η Τουρκία «απάντησε» στέλνοντας ερευνητικό σκάφος ανοιχτά της Κύπρου.

Το «Μπαρμπαρός» (Barbaros Hayrettin Pasa) αυτή τη στιγμή πλέει ανοιχτά της Κύπρου, μεταξύ Ρόδου και Καρπάθου, ενώ σύμφωνα με τις εκτιμήσεις κατευθύνεται προς τη Μερσίνα.

Όπως είχε ανακοινωθεί επίσημα από την τουρκική NATVEX οι έρευνες στη Μαύρη Θάλασσα, όπου βρισκόταν το «Μπαρμπαρός», επρόκειτο να ολοκληρωθούν στις 18 Σεπτεμβρίου, ωστόσο το σεισμογραφικό σκάφος επέστρεψε στην Κωνσταντινούπολη και από την Τετάρτη πλέει προς τον Νότο.

Να σημειωθεί πως οι Τούρκοι στέλνουν το «Μπαρμπαρός», ανοιχτά της Μερσίνας, χωρίς καμία πληροφορία για τις επόμενες κινήσεις του πλοίου.

Το «Barbaros Hayrettin Pasa» είναι ένα σύγχρονο σεισμογραφικό ωκεανογραφικό σκάφος, το οποίο η Άγκυρα αγόρασε από τη Νορβηγία και από τις 15 Απριλίου βρίσκεται στην ανατολική Μεσόγειο.

Η Άγκυρα φαίνεται να μην κάνει πίσω στο «άναμμα της φλόγας» της κυπριακής ΑΟΖ, καθώς η παραχώρηση «αδειών» από την τουρκική κυβέρνηση στις 27 Απριλίου 2012, στην τουρκική εταιρεία TPAO για έρευνες σε περιοχές που υπερκαλύπτουν την υφαλοκρηπίδα του Καστελόριζου είχε προκαλέσει διπλωματική ένταση μεταξύ Αθήνας-Άγκυρας με την ανταλλαγή διακοινώσεων και κατάθεση διαβημάτων στον ΟΗΕ.

Όμως η Τουρκία συνεχίζει να προκαλεί, καθώς έχει παραχωρήσει άδειες ερευνών στην TPAO και σε περιοχές που υπερκαλύπτουν οικόπεδα της κυπριακής ΑΟΖ, ενώ το τουρκοκυπριακό καθεστώς έχει παραχωρήσει παράνομα, διακαιώματα ερευνών σε περιοχές της κυπριακής ΑΟΖ,

protothema.gr