Τρία ρωσικά πολεμικά πλοία πέρασαν τα στενά του Βοσπόρου την Πέμπτη με κατεύθυνση τα νερά της ανατολικής Μεσογείου, κοντά στα παράλια της Συρίας, όπως μεταδίδουν το Γαλλικό Πρακτορείο και το Associated Press, ενώ η πρώτη ημέρα της Συνόδου Κορυφής του G20 στην Αγία Πετρούπολη υπογράμμισε το διχασμό της διεθνούς κοινότητας αναφορικά με τη συριακή κρίση.

Πρόκειται για το αναγνωριστικό σκάφος SSV-201 και τα αποβατικά Μινσκ και Νοβοτσερκάσκ. Η Ρωσία, σημαντικότερος σύμμαχος της Δαμασκού στη σκακιέρα της διεθνούς κοινότητας, διατηρεί επί μήνες μία σταθερή παρουσία περίπου τεσσάρων πλοίων στην ανατολική Μεσόγειο.

Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το AP, στόχος της ρωσικής ναυτικής παρουσίας είναι να «οργανώσει» ενδεχόμενη εκκένωση ρώσων πολιτών από το συριακό έδαφος.

Η Ρωσία διατηρεί επίσης μία σημαντική αλλά παραμελημένη ναυτική βάση στην Ταρτούς, στα μεσογειακά παράλια της Συρίας, βάση που ιδρύθηκε κατά την εποχή της Σοβιετικής Ένωσης.

Υπενθυμίζεται ότι η Ρωσία αντιτίθεται στο ενδεχόμενο στρατιωτικής επέμβασης των Ηνωμένων Πολιτειών στη Συρία λόγω της πρόσφατης χρήσης χημικών όπλων κατά αμάχων στα προάστια της Δαμασκού.

Η Ουάσιγκτον αποδίδει την πολύνεκρη επίθεση στο καθεστώς του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ, ενώ η Μόσχα αντιτείνει πως η επίθεση ενδέχεται να πραγματοποιήθηκε από αντικαθεστωτικούς αντάρτες. Την Τετάρτη ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν προειδοποίησε τις ΗΠΑ να μην προβούν σε μονομερή χρήση βίας, παρακάμπτοντας το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

skai.gr