Μια νέα και πιο ασφαλής μέθοδος αφαίρεσης των καρκινικών όγκων από τον εγκέφαλο, την οποία ανέπτυξαν επιστήμονες στις ΗΠΑ, υπόσχεται πολύ καλύτερα αποτελέσματα, αφού με τη χρήση της οι όγκοι απομακρύνονται χωρίς να κινδυνεύει ο υγιής ιστός που βρίσκεται γύρω από αυτούς.
Επιστήμονες του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, σε συνεργασία με συναδέλφους τους από το Πανεπιστήμιο Μίσιγκαν, δημιούργησαν μια μέθοδο που δείχνει με ακρίβεια πού βρίσκονται τα όρια των καρκινικών όγκων, γεγονός που επιτρέπει την αφαίρεση των όγκων και μόνο, χωρίς να επηρεάζεται ο υγιής ιστός.
Όπως εξηγούν οι επιστήμονες, οι επεμβάσεις στον εγκέφαλο πρέπει να γίνονται με ιδιαίτερη προσοχή, επειδή αν μαζί με τον όγκο αφαιρεθεί και ένα έστω μικρό τμήμα του υγιούς ιστού, μπορεί να προκληθούν ακόμη και αναπηρίες.
Από την άλλη, αν δεν αφαιρεθεί ολόκληρος ο καρκινικός όγκος, ο καρκίνος θα επιστρέψει.
Ωστόσο, χάρη στη νέα μέθοδο τα όρια των όγκων καθορίζονται με απόλυτη ακρίβεια, επειδή οι επιστήμονες λαμβάνουν δείγματα από κάθε όγκο και τον ιστό που τον περιβάλλει και αναλύοντάς τα στο μικροσκόπιο, μπορούν να δουν πού ακριβώς βρίσκεται ο όγκος, επειδή απεικονίζεται με διαφορετικό χρώμα από ό,τι ο ιστός.
Οι επιστήμονες χαρακτήρισαν τη νέα μέθοδο συναρπαστική σε ό,τι αφορά τον τομέα της χειρουργικής και ειδικά για ασθένειες τόσο σοβαρές, όπως ο καρκίνος στον εγκέφαλο.
Η επιστημονική έκθεση δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό Science Translational Medicine.
naftemporiki.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook