Μέχρι το τέλος Αυγούστου τα στοιχεία δείχνουν ότι 180.000 αγρότες εισέπραξαν την επιστροφή ΦΠΑ. Πέρσι επιστροφή ΦΠΑ εισέπραξαν 280.000 αγρότες. 
Αυτό σημαίνει ότι περίπου 100.000 αγρότες απομένουν ακόμα για να εισπράξουν τα χρήματα. Αυτά υποστήριξε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Αθανάσιος Τσαυτάρης, σε δηλώσεις που έκανε την Πέμπτη, 5 Σεπτεμβρίου. 
Απαντώντας σε ερώτηση του ΑγροΤύπου για το πότε αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία, δήλωσε ότι «εκτιμά ότι θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου». Πάντως ο υπουργός άφησε για πρώτη φορά «αιχμές» κατά του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, τονίζοντας ότι «η επιστροφή ΦΠΑ δίνεται από τις εφορίες και όχι από το ΥπΑΑΤ». 
«Έχω αναφέρει στον κ. Στουρνάρα ότι οι αγρότες αυτό το χρονικό διάστημα χρειάζονται τα χρήματα για να αγοράσουν πετρέλαιο, ώστε να κάνουν τις αγροτικές τους εργασίες», επισήμανε. 
Στη συνέχεια πάντως για να διασκεδάσει τις εντυπώσεις ανέφερε ότι αυτή την χρονιά οι εφορίες είχαν μεγάλο φόρτο εργασίας, αλλαγών στον τρόπο φορολόγησης όλων των εισοδημάτων, με τους ελέγχους για το φόρο εισοδήματος και τον φόρο ακίνητης περιουσίας. Πάντως να θυμίσουμε ότι η κυβέρνηση αν και γνώριζε το φόρτο εργασίας των εφοριακών προχώρησε σε κλείσιμο μεγάλου αριθμού εφοριών της περιφέρειας, κάτι που είχε σαν αποτέλεσμα να μεγαλώσει η ταλαιπωρία χιλιάδων αγροτών αλλά και να υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση των ελέγχων. 
Ο υπουργός ακόμη υποστήριξε ότι «αν περισσέψουν χρήματα μπορεί να αυξηθεί το ποσοστό επιστροφής σε 8%». Να θυμίσουμε ότι το ποσοστό της επιστροφής από 11% που ήταν πέρυσι έπεσε στο 6% φέτος. 
Σε πρόσφατη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε μεταξύ του αναπληρωτή υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάξιμου Χαρακόπουλου του υφυπουργού Οικονομικών Γιώργου Μαυραγάνη και του γενικού γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Χάρη Θεοχάρη, αποφασίσθηκε η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων να παρεμβαίνει στις ΔΟΥ όπου σημειώνονται καθυστερήσεις, προκειμένου οι αγρότες να λάβουν το συντομότερο δυνατό τα χρήματα που δικαιούνται από την επιστροφή ΦΠΑ.
agrotypos.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook