Οι ελληνικές τράπεζες, μετά την ανακεφαλαιοποίησή τους, προσελκύουν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών που συμμετέχουν στο roadshow του Χρηματιστηρίου Αθηνών στο Λονδίνο, σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου του, Σ.Λαζαρίδη στο αμερικανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg.

Ο πρόεδρος του ΧΑ τόνισε πως η Ελλάδα έχει αφήσει πίσω τα δύσκολα και πλέον, τα διεθνή funds αξιολογούν τις ελληνικές επιχειρήσεις προκειμένου να διαμορφώσουν την επενδυτική τους πολιτική.

Στην ερώτηση αν η υποβάθμιση της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς από τον MSCI θα μπορούσε να λειτουργήσει ανασταλτικά για την είσοδο νέων κεφαλαίων στην ελληνική αγορά, ο κ. Λαζαρίδης απάντησε ότι, παρά την υποβάθμιση, το ενδιαφέρον για τις ελληνικές επιχειρήσεις φέτος είναι τριπλάσιο σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

Σχετικά με τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, τόνισε ότι η σταδιακή ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας και η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία θα διευκολύνουν σημαντικά τις επόμενες αποκρατικοποιήσεις.

Μποτόπουλος: η Ελλάδα δεν θα βγει από το ευρώ

Εξάλλου, ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, Κ.Μποτόπουλος, μιλώντας στο αμερικανικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο CNBC, τόνισε ότι το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών και αναλυτών για τις ελληνικές επιχειρήσεις είναι μεγάλο, καθώς, όπως υπογράμμισε, δεν υπάρχει πλέον η πιθανότητα εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, οι επενδυτές το γνωρίζουν και περιμένουν για την επόμενη φάση, την πραγμάτωση των αναπτυξιακών προοπτικών της χώρας.

Όσον αφορά τα σενάρια για τρίτο πακέτο στήριξης, ανέφερε ότι δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο εάν η Ελλάδα θα χρειαστεί νέο πακέτο στήριξης, προσθέτοντας ότι υπάρχει το κενό χρηματοδότησης, ύψους 10-11 δισ. ευρώ, αλλά δεν είναι κάτι που χρειάζεται να αντιμετωπίσουμε τώρα και ότι θα συζητηθεί από τα μέσα του 2014.

Τέλος, ο κ. Μποτόπουλος αναφέρθηκε στις δυσκολίες που υπήρξαν για την ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ, τονίζοντας «την πολυπλοκότητα της εγχώριας νομοθεσίας» σε θέματα ιδιωτικοποιήσεων, εξαγορών και απόκτησης γης, ενώ σημείωσε ότι υπήρξαν και αντιστάσεις από διάφορες πλευρές.

Στο μεταξύ, αρκετά αμερικανικά ΜΜΕ προβάλλουν τις χθεσινές δηλώσεις του προέδρου της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι και του επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ και τις αναφορές τους για την Ελλάδα.

Μεταξύ άλλων, επισημαίνεται ότι ο κ. Ντράγκι επανέλαβε ότι η ΕΚΤ δεν πρόκειται να συμμετάσχει σε περαιτέρω ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, καθώς κάτι τέτοιο θα ισοδυναμούσε με απευθείας χρηματοδότηση της χώρας.

«Είναι απολύτως σαφές ότι δεν μπορούμε να προβούμε σε νομισματική χρηματοδότηση», τόνισε ο κ. Ντράγκι, κάνοντας αναφορά στην ιδρυτική συνθήκη της κεντρικής τράπεζας που απαγορεύει την απευθείας χρηματοδότηση.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ δήλωσε επίσης ότι θα αποφασίσει το Eurogroup για μια πιθανή επιμήκυνση του ελληνικού σχεδίου διάσωσης, προσθέτοντας ωστόσο, ότι σε αυτήν την περίπτωση θα επιβληθούν νέοι όροι.

Επίσης, τονίζεται ότι οι δηλώσεις Ντράγκι έγιναν λίγες ώρες αφότου ο κ. Ντάισελμπλουμ χαρακτήρισε ως «ρεαλιστική» την περαιτέρω στήριξη της Ελλάδας, μετά την ολοκλήρωση του παρόντος προγράμματος.

in.gr/Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook