Στη Μαδρίτη της Ισπανίας βρίσκεται από 8-9/9/2013 ο Δ/ντής του Ινστιτούτου Ελιάς και Υποτροπικών Φυτών Χανίων κ. Κων/νος Χαρτζουλάκης, ως προσκεκλημένος εισηγητής σε ημερίδα του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιοκομίας (IOC) για τα προγράμματα τεχνικής βοήθειας και προβολής του οργανισμού.

Το Ινστιτούτο Ελιάς και Υποτροπικών Φυτών αξιολογήθηκε από το ΔΣΕ για τα τελευταία πέντε χρόνια, ως το καλλίτερο από όλους τους φορείς των κρατών-μελών του οργανισμού που συμμετέχουν στα ανταγωνιστικά προγράμματα, όσον αφορά την ποιότητα, εκτέλεση και οικονομική διαχείριση.

Κατά την παραμονή του στο ΔΣΕ ο κ. Χαρτζουλάκης θα συναντηθεί με τον Γεν. Δ/ντή κ. Jean-Luis Barjol για θέματα του Ινστιτούτου και την οργάνωση του διεθνούς συνεδρίου OLIVEBIOTEQ 2014.

Από 2009 το Ινστιτούτο ως συντονιστής, έχει υλοποιήσει 7 ανταγωνιστικά προγράμματα με συγχρηματοδότηση (50%) του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιοκομίας και σε συνεργασία με φορείς από την Ελλάδα (Δήμος Χανίων, Πλατανιά, Κέρκυρας, Παξών, Ν.Α. Χανίων, Κρητικό Σύμφωνο Ποιότητας, ΓΕΩΤΕΕ Κρήτης, ΕΣΒΙΤΕ, ΠΕΜΕΤΕ, ΣΕΒΙΤΕΛ, κλπ).

Τα προγράμματα, ύψους 258.277,54 €, αφορούσαν την προβολή και προώθηση του ελαιολάδου (ημερίδες, γευσιγνωσία, ενημέρωση δημοσιογράφων από 12 χώρες-στόχους των εξαγωγών, κλπ), την διάδοση της καινοτομίας και της έρευνας (εκπαίδευση γεωτεχνικών διάφορων φορέων και αγροτών, ομάδας οργανοληπτικού ελέγχου, κλπ) και οργάνωση παγκόσμιων συνεδρίων και ημερίδων (συνέδριο OLIVEBIOTEQ 2011 στα Χανιά, κλπ).

Για το 2013 εγκρίθηκε η πρόταση ‘Εκπαίδευση φορέων της ελαιοκομίας σε διαφορετικές περιοχές της Ελλάδας σε καινοτόμες πρακτικές για να ελαχιστοποιηθούν οι επιπτώσεις από την αλλαγή του κλίματος και να καλυφθούν οι απαιτήσεις της αγοράς’.

Το έργο, ύψους 36.146,00 €, γίνεται σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας και το Δήμο Αγρινίου και θα υλοποιηθεί από τον Οκτώβριο 2013 μέχρι τον Ιανουάριο 2014.