Τις γνωστές θέσεις του για το ενδεχόμενο νέας βοήθειας προς την Ελλάδα, εφόσον πληροί τις προϋποθέσεις, επαναλαμβάνει ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, μέσω του γερμανικού Τύπου, απορρίπτοντας για άλλη μία φορά το ενδεχόμενο νέου κουρέματος του χρέους. Επισημαίνει δε ότι τόσο η Ελλάδα όσο και η Ευρώπη είναι σε καλύτερη κατάσταση από ό,τι αναμενόταν.

«Στην περίπτωση που χρειαστεί νέα βοήθεια, αυτή θα αντιστοιχεί σε μέρος μόνον των μέχρι τώρα προγραμμάτων, καθώς υπάρχουν πολλά πράγματα που έχουν γίνει, στην Αθήνα, στην Θεσσαλονίκη, στην Κρήτη, στην Ρόδο και αλλού» αναφέρει ο κ. Σόιμπλε σε άρθρο του που δημοσιεύεται στο γερμανικό περιοδικό Focus.

Για το ενδεχόμενο νέου κουρέματος εμφανίζεται για πολλοστή φορά κατηγορηματικός: «Θα αναστάτωνε επενδυτές και πιστωτές και θα προκαλούσε ραγδαία αύξηση των επιτοκίων των κρατικών τίτλων. Ένα δεύτερο κούρεμα δεν είναι το σωστό βήμα για την Ελλάδα» λέει, προειδοποιώντας ότι «όποιος το συζητά, διακινδυνεύει όλα».

Ανάλογο είναι το περιεχόμενο και συνέντευξης που έχει παραχωρήσει ο Βόλφγκανγκ Σόμπλε, στην Welt am Sonntag, στην οποία αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στην πρόοδο που έχει σημειωθεί στην Ελλάδα, μέσω της διαδικασίας προσαρμογής.

«Μια κρίση προσαρμογής είναι αναπόφευκτη, όταν μια χώρα δεν είναι ανταγωνιστική. Ωστόσο η κατάσταση στη χώρα εξελίσσεται όπως αναμενόταν και σε κάποιες περιπτώσεις, ακόμη καλύτερα. Υπάρχει πρόοδος, αναμένεται πρωτογενές πλεόνασμα, η τρόικα περιμένει επιστροφή στην ανάπτυξη του χρόνου και έτσι το χρέος θα αρχίσει σταδιακά να μειώνεται. Η Ελλάδα έχει φθάσει στο σημείο να μην αυξάνει το χρέος της, νωρίτερα απ΄ό,τι σχεδιαζόταν», τονίζει ο γερμανός πολιτικός και προσθέτει ότι τους επόμενους μήνες θα πρέπει να διευκρινιστεί το ύψος των χρηματοδοτικών κενών που θα εμφανιστούν.

«Θα πρέπει δηλαδή να καθορίσουμε» είπε «το πότε κάποιες κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης θα επιμηκύνουν τις λήξεις των ελληνικών τίλων που κατέχουν, όπως έχει σχεδιαστεί», σημειώνει και κάνει λόγο για 4 δισ. ευρώ που δεν έχουν καλυφθεί, διευκρινίζοντας ότι τέτοια θέματα έχουν προκύψει και κατά το παρελθόν και πάντα επιλύθηκαν.

«Θα αποφασίσουμε την επόμενη χρονιά σχετικώς με πιθανά μέτρα για μετά το 2014. Δεν κρύβουμε τίποτε, αλλά δεν υπάρχει καί τίποτε που να μπορούμε να ξεκαθαρίσουμε τώρα» επαναλαμβάνει ο κ. Σόιμπλε.

newpost.gr