Σε απευθείας τηλεοπτική μετάδοση από τον Λευκό Οίκο, ο Αμερικανός πρόεδρος απηύθηνε διάγγελμα 15 λεπτών σε όλους τους Αμερικανούς λίγο μετά τις τέσσερις τα ξημερώματα (ώρα Ελλάδας) για να εξηγήσει την ανάγκη στρατιωτικής δράσης απέναντι στη Συρία, για να παραδειγματιστούν, όπως είπε και άλλοι τύραννοι, προς το παρόν, όπως ανακοίνωσε σκοπεύει να ακολουθήσει την οδό της διπλωματικής λύσης στο θέμα.

«Είναι πάρα πολύ νωρίς να γνωρίζουμε εάν αυτή η πρόταση θα πετύχει», είπε ο Ομπάμα κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, αναφερόμενος στην πρόταση της Ρωσίας.

«Κάθε συμφωνία πρέπει να εξασφαλίζει ότι το καθεστώς Άσαντ θα εμμείνει στις δεσμεύσεις του. Αλλά αυτή η πρωτοβουλία παρέχει τη δυνατότητα απομάκρυνσης των χημικών όπλων χωρίς τη χρήση βίας», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος.

«Οι καταγγελίες για χρήση χημικών όπλων στη Συρία από το καθεστώς της Δαμασκού έχουν αλλάξει σημαντικά την στάση των ΗΠΑ απέναντι στην κατάσταση που επικρατεί στη χώρα της Μέσης Ανατολής»

«Έχω αντιταχθεί στις εκκλήσεις για στρατιωτική επέμβαση, επειδή δεν μπορούμε να τερματίσουμε τον εμφύλιο πόλεμο μιας άλλης χώρας με τη βία, ιδιαίτερα μετά από μια δεκαετία πολέμων στο Ιράκ και το Αφγανιστάν», είπε.

«Η κατάσταση όμως άλλαξε ριζικά στις 21 Αυγούστου, όταν η κυβέρνηση Άσαντ δηλητηρίασε με χημικά πάνω από χίλια άτομα, συμπεριλαμβανομένων εκατοντάδων παιδιών».

Εξηγώντας τα σχέδιά του να διατάξει μια στοχευμένη αεροπορική επέμβαση ως απάντηση στο καθεστώς Άσαντ, ο Ομπάμα δήλωσε ότι δεν υπάρχει αμφιβολία πως κατά τις επιθέσεις χρησιμοποιήθηκαν χημικά όπλα, ενώ έδωσε στοιχεία που υποδεικνύουν ότι για αυτές ευθύνεται η κυβέρνηση της Δαμασκού. «Τα γεγονότα δεν μπορούν να αμφισβητηθούν», δήλωσε ο Ομπάμα.

Επίσης, ανέφερε πως οι ΗΠΑ θα συνεργαστούν με τη Ρωσία σχετικά με την πρότασή της για να πείσει την Συρία να καταστρέψει τα χημικά της όπλα, αλλά θα διατηρήσει την απειλή της βίας σε περίπτωση που οι διπλωματία αποτύχει.

Ο ίδιος ζήτησε από τους ηγέτες του Κογκρέσου να αναβάλουν την ψηφοφορία για τη Συρία, ενώ επιδιώκεται διπλωματική λύση.