Κάπου στο βυθό της λίμνης Garda στην Ιταλία είναι θαμμένοι είκοσι τέσσερις Αμερικανοί στρατιώτες που έχασαν τη ζωή τους όταν το αμφίβιο όχημά τους βυθίστηκε το 1945, τις τελευταίες ημέρες του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Ομάδα εθελοντών εντόπισε ένα ναυάγιο σε βάθος 900 ποδιών το οποίο ενδεχομένως να είναι το μοιραίο σκάφος που έγινε υγρός τάφος για τους στρατιώτες.

Καθώς ο αντίπαλος ανατίναζε τα τούνελ στο βόρειο άκρο της λίμνης, στρατιώτες της 10ης Ορεινής Μεραρχίας ανέλαβαν να διασχίσουν τη λίμνη με τα εξάτροχα αμφίβια οχήματα DUKW.

\"\"

Τη νύχτα της 30ης Απριλίου τρία DUKW ξεκίνησαν από την ανατολική άκρη της λίμνης μεταφέροντας στρατιώτες. Το ένα, με 25 επιβαίνοντες άρχισε να βάζει νερό στη διάρκεια της πλεύσης και τελικά βυθίστηκε παρά τις απελπισμένες προσπάθειες των στρατιωτών που πέταξαν όλο τον εξοπλισμό και τα πυρομαχικά τους για να ελαφρύνει το «σκάφος».

Μόνο ένας επιβίωσε, ο Thomas Hough, πρώην ναυαγοσώστης από το Οχάιο. Διασώθηκε από στρατιώτης της 10ης Μεραρχίας που άκουσαν τις κραυγές του. Πέθανε το 2005.

\"\"

Ήταν στα τέλη του 2011 όταν ομάδα Ιταλών εθελοντών άρχισε τη δική της έρευνα στη λίμνη και πέρσι το Δεκέμβριο ανακοίνωσαν πως ανακάλυψαν το DUKW στο βυθό της λίμνης.

Η ομάδα Gruppo Volontari del Garda τόνισε πως δεν μπορεί ακόμα κατηγορηματικά να πει πως είναι το συγκεκριμένο DUKW που βυθίστηκε παρασύροντας 24 στρατιώτες στο θάνατο ή κάποιο από τα άλλα ίδια οχήματα που βυθίστηκαν στην ίδια περιοχή της λίμνης.

\"\"

Σύμφωνα με τους ερευνητές, θα συνεχίσουν τις προσπάθειες εντοπισμού και ανάσυρσης του DUKW είτε αργότερα φέτος είτε στις αρχές του 2014.

«Μας φαίνεται σωστό να κάνουμε ό,τι είναι δυνατό με σκοπό τουλάχιστον ένας να επιστρέψει στην πατρίδα του», ανέφερε ο εκπρόσωπος της ομάδας Luca Turrini στο Associated Press.

\"\"

Η είδηση της πιθανής ανακάλυψης του οχήματος προκάλεσε ανάμεικτα συναισθήματα στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Η οικογένεια ενός εκ των στρατιωτών, του James Hilley θα ήθελε να εντοπιστεί ό,τι έχει απομείνει από τη σορό του και να επιστρέψει στην πατρίδα του στη South Carolina.

Ο ανιψιός του Matthew Hilley έδειξε στους ηλικιωμένους συγγενείς το βίντεο του DUKW, κάτι που προκάλεσε την έντονη συγκίνηση της 86χρονης Jewell Scott, της αδελφής του James Hilley.

«Προσευχόμουν ξανά και ξανά να βρεθεί ο James πριν πεθάνω», είπε.

newsbeast.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook