4η είναι η Ελλάδα ως προς την απορροφητικότητα του ΕΣΠΑ, σε σχέση με τα 27 μέλη της Ένωσης.

Σύφμωνα με τον υπουργό Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη, το στοίχημα είναι να γίνει ομαλή μετάβαση στο νέο ΈΣΠΑ με την ένταξη έργων.

Μάλιστα ο κ. Χατζηδάκης χαρακτήρισε το ΕΣΠΑ ως αντίβαρο στην κρίση.

Ο κ. Χατζηδάκης μετά την υπογραφή σήμερα συμβάσεων κατασκευής έργων υποδομής (αντιπλημμυρικά, έργα οδοποιίας, σχολεία και παιδικοί σταθμοί) στην Περιφέρεια Αττικής που χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ, δήλωσε:

\”Πέρυσι τέτοιο καιρό, η χώρα ήταν 18η ως προς τις απορροφήσεις του ΕΣΠΑ στους 27 της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Φέτος είναι 4η. Και αυτό αντανακλάται στη δουλειά που γίνεται τόσο στο επίπεδο των Υπουργείων όσο και στο επίπεδο των Περιφερειών και των Δήμων. Απόδειξη της προόδου του ΕΣΠΑ είναι οι συμβάσεις που σήμερα εδώ υπογράφονται. Αυτό γίνεται σε όλες τις ελληνικές Περιφέρειες και γι\’ αυτό το λόγο ξεπεράσαμε κατά πολύ το στόχο που είχε τεθεί μαζί με την Κομισιόν στο πρώτο εξάμηνο. Είμαστε δε αισιόδοξοι και για το δεύτερο εξάμηνο.

Το άγχος μας για το ΕΣΠΑ πια δεν έχει να κάνει με τις απορροφήσεις. Έχει να κάνει με την ομαλή μετάβαση της χώρας από το σημερινό ΕΣΠΑ στο νέο ΕΣΠΑ. Πώς δηλαδή έργα, τα οποία εκ των πραγμάτων δεν χωράνε πια, διότι δεν φτάνουν τα χρήματα, να μπούνε στο σημερινό ΕΣΠΑ θα μπορέσουν να ενταχθούν ομαλά στο καινούργιο. Γι\’ αυτό συνεργαζόμαστε με τις Περιφέρειες, με όλους τους φορείς και φυσικά με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Αυτό υπηρετεί και η τελευταία αναθεώρηση του σημερινού ΕΣΠΑ, που θα επισημοποιηθεί αν όχι μέσα στο μήνα, εν πάση περιπτώσει, τον Οκτώβριο.

Προχωρούμε λοιπόν. Και θέλω με αυτό το πνεύμα να ευχαριστήσω το Γιάννη Σγουρό για τη συνεργασία. Να ευχαριστήσω επίσης ανεξαιρέτως όλους τους δημάρχους του λεκανοπεδίου και ιδιαίτερα αυτούς που είναι σήμερα εδώ για τη συνεργασία με το Υπουργείο. Είμαι βέβαιος ότι με τον ίδιο τρόπο θα δουλέψουν και την επόμενη περίοδο, τους επόμενους μήνες να ανταποκριθούν στις προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας.

Το ΕΣΠΑ δεν είναι αριθμοί. Το ΕΣΠΑ έχει να κάνει με την ποιότητα της ζωής μας, έχει να κάνει με ένα καλύτερο περιβάλλον, με καλύτερες υποδομές, με πληρέστερη κοινωνική προστασία.

Τα έργα που σήμερα ξεκινάνε ή συμβασιοποιούνται, σχολεία, παιδικοί σταθμοί, αντιπλημμυρικά έργα, οδικά έργα αλλάζουν τη ζωή στην Αθήνα, στο λεκανοπέδιο, καλυτερεύουν τις συνθήκες της ζωής στην Ελλάδα της κρίσης.

Είναι μια ευκαιρία, που προφανώς δεν πρέπει να πάει χαμένη και κάνουμε ότι μπορούμε για να μην πάει χαμένη. Τρέχουμε λοιπόν και στο τέλος θα φτάσουμε. Να είστε σίγουροι».

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook