Μπήκαμε στη τελική ευθεία για τα αποκαλυπτήρια του μνημείου μας. Λίγες μόνο μέρες μείνανε για να βρεθούμε κοντά σε μια ιστορική γέννα, η κυοφορία της οποίας κράτησε μόνο 65 μέρες με αρχή την Κυριακή 30 Ιουνίου μέρα της παναχεντριανής συγκέντωσης- σύσκεψης στον Αχεντριά.

Μετά Από 72 ακριβώς χρόνια παρά δύο μέρες την Κυριακή 15 του Σεπτέμβρη μέρα της γιορτής του Αγίου Νικήτα, αναβιώνει κάπου εκεί στην άκρη του πελάγου το ηρωικό και πέρα από την κοινή λογική ταξίδι με την «Αργώ 2».

Αυτή τη φορά το ταξίδι θα είναι χωρίς κινδύνους, χωρίς επιρροές από ανέμους και κύματα. Η «Αργώ» τώρα ως άλλος βιγλάτορας παρέα με τον άλλο μεγάλο Αφέντη του τόπου, τον προστάτη Άγιο θα δεσπόζει, θα προβληματίζει, θα ενημερώνει, θα διδάσκει.

Γιατί θα παραμένει εις τους αιώνας αγέρωχη και περήφανη πάντα στον ίδιο τόπο και θα σέρνει και ξοπίσω της τη λαμπρή ιστορία που έγραψαν την κατοχή οι πατεράδες μας και οι παππούδες μας μοιράζοντας με τους διωκόμενους αγωνιστές τα λιγοστά αγαθά τους από το υστέρημα τους και τις γεμάτες ψυχές τους ανάμεσα στις γυμνές κορφές.

Απευθύνεται ανοιχτό ηχηρό και εγκάρδιο προσκλητήριο προς κάθε Αχεντριανό όπου κι αν βρίσκεται και κάθε ένα που έχει την καταγωγή από τα βουνά και τη ρίζα των Αστερουσίων να προσέλθει στη λαμπρή γιορτή των αποκαλυπτηρίων του μνημείου, για να αποδώσομε όλοι μαζί στους άξιους ανθρώπους μας της εποχής εκείνης τα ελάχιστα από τα οφειλόμενα, το σεβασμό δηλαδή και την τιμή που τους αξίζει.

Με την παρουσία μας τιμούμε τον απλό άνθρωπο των βουνών μας, το βοσκό, το γεωργό την αγρότισσα μάννα για τους οποίους η μέχρι τώρα αναφορά ήταν από λίγη έως ανύπαρκτη και πάντως δυσανάλογη του μεγέθους της προσφοράς τους στον αγώνα για την πατρίδα.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook