Το ένα μετά το άλλο και μάλιστα σε διάστημα ημερών δέχεται τα πλήγματα η ελληνική κτηνοτροφική παραγωγή και οι επιχειρήσεις του κλάδου που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας. 
Μετά την ήττα στο θέμα της Φέτας που ανοίγει το δρόμο –πέραν του Καναδά- και σε ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γαλλία και άλλες να σφετεριστούν το ελληνικό brand, ανοίγει εκ νέου ο φάκελος «αναγραφή προέλευσης στο γάλα».
Τον \”πόλεμο\” μεταξύ εγχώριων και πολυεθνικών γαλακτοβιομηχανιών αναμένεται να αναζωπυρώσει η κατάργηση της υποχρέωσης αναγραφής της πρώτης ύλης στα γαλακτοκομικά προϊόντα, η οποία επήλθε με το νέο αγορανομικό κώδικα.
Σύμφωνα με πληροφορίες ήδη το υπουργείο Ανάπτυξης δέχεται έντονες διαμαρτυρίες από την πλευρά επιχειρήσεων, ενώ ξεκίνησε στο παρασκήνιο κόντρα μεταξύ των εταιρειών.
Σε κάθε περίπτωση η κατάργηση της υποχρέωσης αναγραφής της χώρας προέλευσης του γάλακτος αναμένεται να ευνοήσει τις αθρόες εισαγωγές γάλακτος, κυρίως από βαλκανικές χώρες, επιφέροντας ισχυρό πλήγμα στην εγχώρια κτηνοτροφία.
Στους Κανόνες Διακίνησης και Εμπορίας Προϊόντων και Παροχής Υπηρεσιών, που αντικατέστησαν τον αγορανομικό κώδικα δεν αναφέρεται πουθενά η υποχρέωση αναγραφής της χώρας προέλευσης του γάλακτος. Επιπλέον στο άρθρο 140 προβλέπεται η κατάργηση σειράς αγορανομικών διατάξεων, μεταξύ των οποίων και η αγορανομική διάταξη με την οποία το 2010 είχε θεσπισθεί η υποχρεωτική αναγραφή της χώρας προέλευσης του γάλακτος επί των συσκευασιών των γαλακτοκομικών προϊόντων.
Σε ισχύ παραμένει μόνο η αναγραφή της χώρας προέλευσης του γάλακτος για τα προϊόντα γιαουρτιού.
Έντονες αντιδράσεις
Όπως δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΕΚ κ. Παναγιώτης Πεβερέτος «οι πρώην υπουργοί Ανάπτυξης και Αγροτικής Ανάπτυξης κ.κ. Κατσέλη και Μπατζελή καθιέρωσαν την αναγραφή της προέλευσης του γάλακτος παρά τις τότε αντιδράσεις της ΕΕ. Στη συνέχεια όμως η Κομισιόν το αποδέχτηκε. Έρχεται τώρα η τωρινή κυβέρνηση και προχωρά στην κατάργηση κάθε μέτρου που προστατεύει την ελληνική παραγωγή. Είναι δικαίωμα του Έλληνα καταναλωτή να γνωρίζει τι προϊόν αγοράζει. Σε αντικατάσταση αυτού του μέτρου το υπουργείο Ανάπτυξης βάζει το προαιρετικό ελληνικό σήμα που όμως ακόμη δεν το έχουν ολοκληρώσει τα κριτήρια που θα δίνεται».
Αναφορικά με την κατάργηση της υποχρεωτικής αναγραφής της προέλευσης του γάλακτος στις συσκευασίες των προϊόντων και της πρότασης για τη θέσπιση ελληνικού σήματος από το Υπουργείο Ανάπτυξης ο συνεταιρισμός ΘΕΣΓάλα επισημαίνει σε ανακοίνωσή του τα εξής:
\”Κατανοούμε την αναγκαιότητα προσαρμογής της ελληνικής νομοθεσίας στις Κοινοτικές Οδηγίες και Κανονισμούς και επικροτούμε την πρωτοβουλία του Υπουργείου Ανάπτυξης για τη θέσπιση ελληνικού σήματος στο γάλα. Στο ίδιο όμως πλαίσιο εκφράζουμε τις επιφυλάξεις μας:
1. Για το χρονικό διάστημα που θα απαιτηθεί ώστε να εφαρμοστεί το νέο σήμα. Αφού επρόκειτο να απαλείφει η σχετική αγορανομική διάταξη ήδη θα έπρεπε να είναι έτοιμη άλλη διάταξη που, ταυτόχρονα, να καθιερώνει τη χρήση του ελληνικού σήματος.
2. Για το πώς θα διασφαλιστεί ουσιαστικά η αυστηρότητα των ελέγχων και ποια θα είναι τα κριτήρια που θα θεσπιστούν προκειμένου το σήμα αυτό να αποτελεί πραγματική εγγύηση ελληνικότητας του γάλακτος και των προϊόντων. 
Ελπίζουμε η Κυβέρνηση να δείξει ειλικρινές και άμεσο ενδιαφέρον για τη στήριξη των Ελλήνων παραγωγών, των μεταποιητών και των καταναλωτών αν και η αποσάθρωση των ελεγκτικών μηχανισμών όπως ο ΕΛΟΓΑΚ, δεν μας αφήνει ιδιαίτερα περιθώρια αισιοδοξίας\”.

Απάντηση από το Ανάπτυξης

Από την πλευρά του το υπουργείο Ανάπτυξης υποστηρίζει ότι την προστασία που προσέφερε στο ελληνικό γάλα η αγορανομική διάταξη θα επαναφέρει η θέσπιση του «ελληνικού σήματος» για τα προϊόντα, το οποίο πάντως θα είναι προαιρετικό για τις επιχειρήσεις. Η αρμόδια επιτροπή που μελετά το θέμα δεν έχει οριστικοποιήσει ακόμη τις προτάσεις, έχει ωστόσο συμφωνήσει σε κάποια συγκεκριμένα κριτήρια που θα ισχύσουν για όλα τα γαλακτοκομικά, που είναι: 
1. Να αναγράφεται υποχρεωτικά η ελληνική προέλευση της πρώτης ύλης σε όλα τα συνοδευτικά έγγραφα των επιχειρήσεων που διακινούν και παράγουν γαλακτοκομικά και λαμβάνουν το ειδικό σήμα. 
2. Να τηρείται αρχείο με τους προμηθευτές και τις εισερχόμενες ποσότητες σε όλα τα στάδια. 
3. Να διασφαλίζεται η ιχνηλασιμότητα σε όλα τα στάδια από τον παραγωγό στον έμπορο και αντίστροφα. 
4. Το γάλα να παράγεται αποκλειστικά σε μονάδες που είναι εγκατεστημένες στην Ελλάδα. 
5. Παρομοίως οι εγκαταστάσεις επεξεργασίας και συσκευασίας να βρίσκονται στην Ελλάδα.

Ζωηρή αντίδραση από ΣΥΡΙΖΑ

Την έντονη αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσε η συγκεκριμένη εξέλιξη.
Σύμφωνα με την αξιωματική αντιπολίτευση, η ενέργεια αυτή «δεν αποκαλύπτει μόνο το σκοτεινό παρασκήνιο της “ψήφου εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία” που έδωσε η Nestle στη συνάντησή της με τον Πρωθυπουργό», αλλά είναι «ένας ακόμα κρίκος στην αλυσίδα οριστικής διάλυσης του κτηνοτροφικού τομέα της χώρας».
Ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει ότι ο ισχυρισμός του υπουργείου Ανάπτυξης ότι θα υπάρξει προστασία για τα ελληνικά προϊόντα μέσω της θέσπισης ελληνικού σήματος είναι «απόλυτα ψευδής».
«Όχι μόνο επειδή το σήμα θα είναι προαιρετικό, σύμφωνα με την ισχύουσα ελληνική και κοινοτική νομοθεσία, αλλά και γιατί η μνημονιακή διάλυση των δημόσιων υπηρεσιών έχει ήδη διαλύσει και τον ΕΛΟΓΑΚ – που συστήθηκε με στόχο να διασφαλίσει την ποιότητα και την αποτροπή των παράνομων ελληνοποιήσεων στα γαλακτοκομικά και ζωοκομικά προϊόντα και μάλιστα χρηματοδοτούμενος από τις εισφορές των ίδιων των κτηνοτρόφων – και τις αγορανομικές υπηρεσίες», συμπληρώνει.

Απάντηση Nestle

Για το θέμα της κατάργησης της αναγραφής της χώρας προέλευσης της πρώτης ύλης στη συσκευασία του γάλακτος απαντά η Nestlé στον ΣΥΡΙΖΑ, η οποία διευκρινίζει πως δεν έχει καμία σχέση η συνάντηση των εκπροσώπων της με τον Αντώνη Σαμαρά για το επίμαχο ζήτημα.
Σε ανακοίνωση της, η Nestlé διευκρινίζει πως η συνάντηση των εκπροσώπων της με τον Αντώνη Σαμαρά, είχε να κάνει σχετικά με «την πρόθεση της εταιρείας να συνεχίσει να επενδύει στην ελληνική αγορά αλλά και στην πρόσφατη δέσμευση που ανέλαβε η εταιρεία να βοηθήσει τουλάχιστον 20.000 νέους ανθρώπους κάτω των 30 ετών σε όλη την Ευρώπη να αποκτήσουν σημαντική εργασιακή εμπειρία μέσα στα επόμενα τρία χρόνια, με την Ελλάδα να κατέχει ιδιαίτερη θέση μέσα σε αυτή την πρωτοβουλία. Παράλληλα, κατά τη διάρκεια της συνάντησης έγινε αναφορά και στην παράδοση επιταγής ύψους 35.760 ευρώ, που συγκέντρωσαν οι εργαζόμενοι στα κεντρικά γραφεία της Nestlé στην Ελβετία για την ενίσχυση του έργου των Παιδικών Χωριών SOS», διευκρινίζει η εταιρεία.
Η διευκρινιστική ανακοίνωση της Nestle, έρχεται μετά από δημοσιεύματα στον Τύπο και ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με την κατάργηση της αναγραφής της χώρας προέλευσης της πρώτης ύλης στη συσκευασία του γάλακτος και των γαλακτοκομικών προϊόντων, τα οποία συσχετίζουν την υπόθεση αυτή με την πρόσφατη συνάντηση εκπροσώπων τής εταιρείας με τον κ. Σαμαρά.
Στην ίδια ανακοίνωση, η εταιρεία σημειώνει πως «η Nestle Ελλάς σήμερα δεν δραστηριοποιείται στην παραγωγή γάλακτος στην Ελλάδα. Το μικρό μερίδιο αγοράς που της αναλογεί στη συνολική αγορά γάλακτος στην Ελλάδα αφορά αποκλειστικά προϊόντα βρεφικής διατροφής, που ως επί το πλείστον παράγονται στην Ελλάδα από ελληνική επιχείρηση και χρησιμοποιώντας ελληνικό γάλα».
paseges.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook