Με σημαντικά χαμηλότερα από τα προβλεπόμενα κεφάλαια έχουν εντοπιστεί τρεις συνεταιριστικές τράπεζες και έχουν λάβει προθεσμία από την ΤτΕ μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου – αρχές Νοεμβρίου να καλύψουν τα εποπτικά κενά που παρουσιάζουν, σύμφωνα με τον \”Ελεύθερο Τύπο\”.

Όπως γράφει εάν δεν το επιτύχουν τότε αναμένεται να έχουν την τύχη των συνεταιριστικών τραπεζών Αχαϊκής, Λαμίας και Λέσβου – Λήμνου των οποίων πέρυσι ανακλήθηκαν οι άδειες.

Αυτή την περίοδο η ΤτΕ σε συνεργασία με το υπ. Οικονομικών εκπονεί ειδική έκθεση για τις συνεταιριστικές τράπεζες στην Ελλάδα, η οποία αναμένεται να είναι έτοιμη μέχρι το τέλος Οκτωβρίου. Στην έκθεση θα προβλέπονται μια σειρά αλλαγών στο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των συνεταιριστικών τραπεζών και παρεμβάσεις για τον εξορθολογισμό του κλάδου ώστε να ξεχωρίσουν οι βιώσιμες απ\’ τις προβληματικές.

Συνολικά εκτιμάται ότι οι κεφαλαιακές ανάγκες ολόκληρου του κλάδου είναι γύρω στα 250 εκατ. ευρώ. Όλες πρέπει να καλυφθούν από ιδιωτική συμμετοχή.

Σύμφωνα με τραπεζική πηγή που μίλησε στην εφημερίδα, τις προβληματικές τράπεζες της περιμένει εκκαθάριση στο \”κακό\” κομμάτι και μεταφορά του υγιούς, πρωτίστως της καταθετικής βάσης, σε συστημική τράπεζα.

Εξάλλου το ίδιο είχε συμβεί και με τις τρεις συνεταιριστικές που έχασαν την άδεια τους το Μάρτιο του 2012 με τις καταθέσεις της τάξης των 340 εκατ. ευρώ να απορροφώνται τότε από την Εθνική.

newmoney.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook