Περισσότερα από 500 άτομα, που έπεσαν θύματα σεξουαλικής κακοποίησης στην παιδική τους ηλικία σε ιδρύματα της Αυστραλίας, θα αφηγηθούν τις δραματικές τους εμπειρίες ενώπιον επιτροπής στο Σίδνεϊ, η οποία ξεκίνησε σήμερα τις εργασίες της σε μία διαδικασία που θα είναι ανοιχτή για το κοινό.

Ο πρόεδρος της Βασιλικής Επιτροπής που θα ερευνήσει τις υποθέσεις, ο δικαστής Πίτερ ΜακΚλίλαν, προειδοποίησε ότι πολλές από τις μαρτυρίες αναμένεται να σοκάρουν.

Ο ίδιος είπε ότι ήδη 400 ενήλικες έχουν καταθέσει κεκλεισμένων των θυρών και τώρα η Επιτροπή θα ακούσει τις καταθέσεις 500 ακόμη θυμάτων, αλλά αυτή τη φορά τη διαδικασία θα μπορεί να παρακολουθήσει κοινό.

«Μας καταγγέλλεται ότι όταν συμβαίνει σεξουαλική κακοποίηση σε ιδρύματα, σχεδόν πάντα συνοδεύεται από απίστευτα μεγάλο βαθμό σωματικής βίας εις βάρος των παιδιών από τους ενήλικες που είναι υπεύθυνοι για τη φροντίδα τους. Πολλοί (από τα θύματα) έχουν σκεφτεί να αυτοκτονήσουν και κάποιοι έχουν αποπειραθεί», είπε ο ΜακΚλίλαν κατά την έναρξη της διαδικασίας.

Το πρώτο σκέλος της έρευνας αφορά έναν παιδεραστή ομαδάρχη προσκόπων και την απουσία λήψης μέτρων από τις προσκοπικές και κυβερνητικές αρχές.

Η σύσταση της Επιτροπής ανακοινώθηκε τον περασμένο Νοέμβριο, επί διακυβέρνησης της πρώην πρωθυπουργού Τζούλια Γκίλαρντ ύστερα από πιέσεις από βουλευτές και ισχυρισμούς της αστυνομίας ότι η Καθολική Εκκλησία έχει συγκαλύψει στοιχεία για παιδεραστές ιερείς.

Η έρευνα θα επικεντρωθεί σε θρησκευτικές ομάδες και ιδρύματα, σε μη κυβερνητικές οργανώσεις, ιδρύματα πρόνοιας και κυβερνητικές υπηρεσίες για τις οποίες υπάρχουν κατηγορίες ότιυπέθαλπαν ή συγκάλυπταν περιστατικά παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης. Ξεχωριστές έρευνες διενεργούνται στις πολιτείες της Βικτόρια και της Νέας Νότιας Ουαλίας.

newsbeast.gr