Σύμπτωση απόψεων διαπιστώθηκε κατά την πρώτη συνάντηση του προέδρου της ΔΗΜΑΡ, Φώτη Κουβέλη, με τον πρόεδρο της «Συμφωνίας για τη Νέα Ελλάδα», Ανδρέα Λοβέρδο, δείχνοντας ότι έγινε το πρώτο βήμα για κοινή τους συμπόρευση.

Αμέσως μετά τη συνάντηση, ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς ανέφερε σε δηλώσεις του:


«Συζητήσαμε με τον φίλο, κ. Ανδρέα Λοβέρδο, για τα ζητήματα που έχουν σχέση, με την ανάγκη πια, να δημιουργηθεί ο χώρος του Δημοκρατικού Σοσιαλισμού.

Υπήρξε σύμπτωση απόψεων ότι πρέπει να δημιουργηθεί, είναι ανάγκη για την κοινωνία, είναι ανάγκη για την πολιτική.

Βεβαίως, η συγκρότηση του χώρου του Δημοκρατικού Σοσιαλισμού δεν μπορεί να γίνει γενικά και αόριστα αλλά στη βάση συγκεκριμένων πολιτικών και μάλιστα στη βάση συγκεκριμένου πολιτικού περιεχομένου για την παρούσα κατάσταση της Ελληνικής κοινωνίας, αλλά και για το μέλλον αυτού του τόπου που δικαιούται να βαδίσει δρόμους εξόδου από την κρίση.

Ο χώρος αυτός, πολιτικά πρέπει να προσδιορίζεται με την αντίθεσή του στην ασκούμενη κυβερνητική πολιτική αλλά και με την αντίθεσή του προς την δημαγωγία, τον λαϊκισμό της μονομερούς καταγγελίας ή της στάσης πληρωμών.

Το πρόγραμμα αυτό, η εναλλακτική πολιτική πρόταση, αναμφισβήτητα πρέπει να έχει ως άξονα την κοινωνική συνοχή αλλά και την ανάπτυξη του τόπου και αυτά δεν είναι γενικά και αόριστα ζητήματα.

Eίναι πάρα πολύ συγκεκριμένα μεγέθη, εξαιρετικά και αναγκαία προσδιοριστικά του χώρου που πρέπει να διαμορφωθεί, του χώρου του Δημοκρατικού Σοσιαλισμού.

Θα συνεχίσουμε τη συζήτηση μας. Σήμερα καταγράφουμε τη συμφωνία μας σε αυτά τα ζητήματα».

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το εάν συζητήθηκε κοινή κάθοδος στις εκλογές, ο κ. Κουβέλης απάντησε αρνητικά επισημαίνοντας ότι «συζητήσαμε μόνο αυτά τα οποία σας είπα λίγο πριν».

Παράλληλα, ερωτώμενος για το εάν το ΠΑΣΟΚ περιλαμβάνεται στην προσπάθεια αυτή για ενιαίο κεντροαριστερό κόμμα ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ είπε ότι «βασικό στοιχείο της πολιτικής που θα δεσμεύει θετικά αυτόν τον τρίτο πόλο, το χώρο του δημοκρατικού σοσιαλισμού, είναι η αντίθεση του προς στην ασκούμενη κυβερνητική πολιτική και ταυτόχρονα η αντίθεση προς κάθε λαϊκισμό και δημαγωγία. Με σταθερή και αταλάντευτη αναφορά την έξοδο της χώρας από την κρίση, αλλά και την κοινωνική συνοχή».

Λοβέρδος: Δεν έχουμε χρόνο να χάσουμε

Από την πλευρά του, ο Ανδρέας Λοβέρδος ανέφερε ότι «με τον κ. Κουβέλη συζητήσαμε για την ανάγκη συμπαράταξης όλων των δυνάμεων του πολιτικού χώρου του οποίου κινούμαστε και εκφράζουμε, του χώρου του δημοκρατικού κέντρου, του χώρου της κεντροαριστεράς, του δημοκρατικού σοσιαλισμού.

Η διάσπαση δεν είναι καλός αγωγός αυτών που επιθυμούμε, δηλαδή να εφαρμόσει επιτέλους η Ελλάδα ένα πρόγραμμα που αφού ξεπερνιέται η δημοσιονομική της κρίση, θα αφορά τους ανθρώπους, θα αφορά τους πολίτες, θα αφορά την κοινωνική συνοχή» με τον πρόεδρο της Συμφωνίας για τη Ελλάδα να προσθέτει:

«Η συμπαράταξη αυτή πρέπει να γίνει όμως έγκαιρα. Δεν πρέπει να αφεθεί να γίνει παραμονές εκλογών.

Σε χρόνους δηλαδή που ο πολίτης μπορεί να υποψιαστεί ότι σκοπό έχει να διασωθούν κινδυνεύουσες πολιτικές σταδιοδρομίες και όχι ο τόπος και οι πολίτες του.

Συνεπώς οι συγκλίσεις θα πρέπει να είναι έγκυρες. Όπως ο κ. Κουβέλης είπε η σωστότερη πολιτική μέθοδος, η μέθοδος που επιλέξαμε είναι η σύγκλιση βάση των πολίτικων που θέλουμε αμέσως τώρα να διαμορφωθούν και να εφαρμοστούν στη χώρα μας με επίκεντρο τον άνθρωπο, τον πολίτη.

Δεν έχουμε χρόνο να χάσουμε. Πρέπει να προχωρήσουμε. Όσο αργούμε αργεί να διαμορφωθεί αυτό που ο κόσμος χρειάζεται, δηλαδή ένας τρίτος πολιτικός πόλος και όσο αυτό αργεί τόσο διογκώνεται το κύμα προς τα άκρα είτε αυτά είναι στην άκρα δεξιά είτε στην άκρα αριστερά».

newpost.gr