Με ανοιχτή ατζέντα θα γίνει η προγραμματισμένη εδώ και ημέρες συνάντηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο, καθώς το ηγετικό δίδυμο του κυβερνητικού σχήματος θα εξετάσει συνολικά την κατάσταση που διαμορφώνεται.
Η συνάντηση θα γίνει στη 1 μετά το μεσημέρι, σε μία κρίσιμη καμπή στην πορεία της κυβέρνησης, λόγω των κοινωνικών κινητοποιήσεων, της έλευσης της τρόικας για τον πιο αυστηρό έλεγχο των τελευταίων μηνών, αλλά και ενόψει του ξεκαθαρίσματος στο διεθνές τοπίο, μετά τις γερμανικές εκλογές της Κυριακής.
Η ανησυχία στο κυβερνητικό στρατόπεδο, αλλά και επιμέρους στα δύο κόμματα, τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ είναι έκδηλη για το κοινωνικό κλίμα, που διαμορφώνεται, καθώς και για το ενδεχόμενο να υπάρξει δυναμική σε αυτό.
Ο κ. Σαμαράς αναμένεται να ενημερώσει τον κ. Βενιζέλο για τα αποτελέσματα των επαφών του στις Βρυξέλλες, ώστε να υπάρξει από κοινού εκτίμηση όλων των δεδομένων και να προσδιοριστούν τα περιθώρια, που έχει η κυβέρνηση στις όποιες διαπραγματεύσεις της με τους δανειστές.
Σαμαράς και Βενιζέλος έχουν αποδεχθεί την ανάγκη να οριοθετεί η στάση της κυβέρνησης απέναντι στην τρόικα στη θέση «όχι νέα μέτρα, δεν τα αντέχει η ελληνική κοινωνία, αλλά ούτε και το κυβερνητικό σχήμα», αλλά είναι αβέβαιο πώς θα το επιβάλλουν κιόλας.
Πάντως από την Ιταλία, όπου βρέθηκε χθες ο κ. Βενιζέλος δήλωσε ότι «είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε ανοιχτά και φιλικά και να διαπραγματευθούμε με τη νέα γερμανική κυβέρνηση στην ασφαλή βάση της θεσμικής ισοτιμίας των κρατών μελών της Ευρωζώνης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κοινός μας στόχος είναι να αποκτήσει ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης η Ευρώπη, η Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό είναι ζωτικό για εμάς, για την Ελλάδα. Μετά από τέσσερα χρόνια κρίσης, θυσιών, περικοπών. Δεν αντέχουμε άλλα δημοσιονομικά μέτρα, άλλες περικοπές. Είμαστε έτοιμοι για ριζοσπαστικές, διαρθρωτικές αλλαγές. Δεν μπορούμε να δεχθούμε τη θεωρία που λέει ανάπτυξη χωρίς πιστώσεις, ανάπτυξη χωρίς θέσεις εργασίας. Για εμάς ανάπτυξη σημαίνει ρευστότητα, σημαίνει θέσεις εργασίας, σημαίνει προστασία της κοινωνικής συνοχής».
Οι δύο άνδρες αναμένεται να συζητήσουν αναλυτικά το πώς θα εμφανιστούν τα υπουργεία στον έλεγχο της τρόικας, ώστε να αποφύγουν περαιτέρω πίεση και να αποφύγουν νέες απαιτήσεις από τους δανειστές.
Στο τραπέζι θα τεθεί και η νέα προγραμματική συμφωνία μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων, ώστε να δοθεί η αίσθηση ότι η κυβέρνηση βάζει τις σταθερές βάσεις για μία μακροπρόθεσμη στρατηγική και πώς δεν απειλείται το σχήμα από πολιτικές κρίσεις.
Ειδικά από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ θα τεθεί και το θέμα του εκλογικού νόμου, ώστε να επαναπροσδιοριστεί το μπόνους των 50 εδρών με βάση την ανάγκη να ενισχυθεί η λογική των συνεργασιών – εξ ου και η θέση να μοιράζονται το μπόνους κόμματα, που έχουν δεσμευτεί εκ των προτέρων ότι θα συνεργαστούν.
protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook