Νέα συνάντηση θα διεξαχθεί σήμερα, Τετάρτη στη Μόσχα μεταξύ της ΔΕΠΑ και της Gazprom με αντικείμενο το ελληνικό αίτημα για μείωση στις τιμές του φυσικού αερίου.

Σύμφωνα με τα Νέα η Gazprom θα παρουσιάσει για πρώτη φορά στην ελληνική πλευρά τη δική της πρόταση, καθώς σε όλες τις προηγούμενες συναντήσεις κεντρικό θέμα ήταν τα ελληνικά αιτήματα.

Στόχος της ελληνικής πλευράς είναι να πετύχει μείωση των τιμών προμήθειας του αερίου τουλάχιστον στον μέσο όρο των χωρών της Δ. Ευρώπης, δηλαδή κατά περίπου 20%. Διότι η τιμή προμήθειας φυσικού αερίου από τη Gazprom στη ΔΕΠΑ είναι κατά 20% υψηλότερη από τον μέσο όρο της ομάδας των χωρών αυτών.

Η ελληνική πλευρά, που θα έχει επικεφαλής τον πρόεδρο της ΔΕΠΑ Χάρη Σαχίνη, είναι αποφασισμένη αν η ρωσική δεν κάνει ως το τέλος του χρόνου αποδεκτά τα αιτήματά της, να προσφύγει στη διεθνή διαιτησία.

Τα βασικά αιτήματα που η ΔΕΠΑ θέτει ως αδιαπραγμάτευτα πατώντας πάνω στην υφιστάμενη σύμβαση, θεωρώντας ότι δεν υπάρχει περίπτωση να μην τα κερδίσει αν προσφύγει στη Διαιτησία, είναι τα εξής:

Πρώτον, να μειωθεί η τιμή στον μέσο όρο των χωρών της Δυτικής Ευρώπης. Τόσο η υφιστάμενη σύμβαση, που προβλέπει ότι θα είναι αντίστοιχη με τις συμβάσεις χωρών της Δυτικής Ευρώπης, όσο και διασταυρωμένα στοιχεία της Eurostat, και αξιόπιστων διεθνών εμπειρογνωμόνων.

Σύμφωνα με αυτά, η Gazprom πουλάει κατά μέσον όσο στις χώρες της Δ. Ευρώπης το αέριο προς 390 δολ/ 1.000 κυβικά, έναντι 480 δολ/ 1.000 κυβικά στην Ελλάδα. Πρόκειται για μια διαφορά 19% την οποία και διεκδικεί η ελληνική πλευρά ως έκπτωση μέχρι και τη λήξη της σύμβασης του 2016.

Το δεύτερο αίτημα της ελληνικής πλευράς είναι να αλλάξει η φόρμουλα τιμολόγησης των Ρώσων που συνεχίζει να στηρίζεται στην τιμή του πετρελαίου, έτσι ώστε σε ποσοστό 30-40% να στηρίζεται στους ευρωπαϊκούς κόμβους αερίου (Ιταλία, Γερμανία, Γαλλία, κλπ), μέσω των οποίων διακινείται πλέον το 50% σχεδόν των ποσοτήτων των συγκεκριμένων χωρών.

Και το τρίτο αίτημα της ελληνικής πλευράς είναι να αναθεωρηθεί η τιμή για τις ποσότητες take or pay, που προβλέπει η υφιστάμενη σύμβαση. Πρόκειται για το «πέναλτι» που θα πρέπει να πληρώσει η ΔΕΠΑ για ετήσιες συμβολαιοποιημένες ποσότητες, τις οποίες δεν παραλαμβάνει.

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook