Το Μερλό και το Σαρντονέ είναι δύο απο τα πιο δημοφιλή κρασιά σε όλο τον κόσμο που προέρχονται απο την ποικιλία Vitis Vinifera Vinifera, η οποία πρωτοκαλλιεργήθηκε πριν από 5000 χρόνια στην Τουρκία και πλέον καλλιερεγείται σχεδόν παντού. Ομως οι κλιματικές αλλαγές και οι ασθένειες απειλούν σοβαρά την παραγωγή κρασιού σε όλο τον κόσμο. Καθώς τα σταφύλια δεν έχουν φυσικό τρόπο αντιμετώπισης των ασθενειών για χρόνια αντιμετωπίζεται με υπερβολική χρήση χημικών φυτοφραμάκων.

Τα περισσότερα κράτη σταδιακά απαγορεύουν τη χρήση χημικών για την αντιμετώπιση των ασθενειών με αποτέλεσμα η παραγωγή να μειώνεται συνεχώς. Ετσι έρχεται για άλλη μια φορά η βιοτεχνολογία για να δώσει λύση. Ηδη έχει χαρτογραφηθεί το γονιδίωμα 1000 ποικιλιών σταφυλιού στη συνέχεια θα γίνει απόπειρα παρέμβασης στο DΝΑ τους με εισαγωγή γονιδίων άλλων οργανισμών για να καταστήσουν τα σταφύλια ανθεκτικά στις αρρώστιες και στις μεταβολές της θερμοκρασίας, παρέμβαση που προκαλεί και δικαίως πολλές αντιδράσεις

ΗΠΑ: Η Τσέισερ ένα καθαρόαιμο κόλεϊ 6 ετών αποτελεί περίτρανη απόδειξη ότι τα σκυλιά μπορούν να μάθουν περισσότερα από τις κλασσικές εντολές \”σήκω\”, \”κάτσε\”, \”σταμάτα\” αφού αντιλαμβάνεται συνολικά 1.022 έννοιες Δεν ειναι τυχαίο το γεγονός ότι ο ιδιοκτήτης της είναι ψυχολόγος και εφάρμοσε στην εκπαίδυση του σκύλου του όλες τις διαθέσιμες επιστημονικές τεχνικές. Κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσής της ο Δόκτωρ Πίλεϊ της έδειχνε ένα αντικείμενο επαναλαμβάνοντας το όνομά του 40 φορές.

Στη συνέχεια το έκρυβε και της ζητούσε να το βρει επαναλαμβάνοντας και πάλι το όνομά του. Με αυτόν τον τρόπο μάθαινε 1-2 έννοιες ημερησίως ενώ κατάφερε να συνδυάζει ρήματα με ουσιαστικά. Η περίπτωση της Τσέισερ αποδεικνύει ότι ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου μπορεί να είναι και πνευματικά αντάξιός του.

skai.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook