Ένα νέου τύπου φακό όρασης δημιούργησαν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Οχάιο με πηγή έμπνευσης τα μάτια των εντόμων! Και αυτό γιατί οι νέοι φακοί συνδυάζουν την ευρεία γωνία θέασης των εντόμων, με το βάθος πεδίου του ανθρώπινου ματιού.

Οι πρωτότυποι φακοί, πλάτους 5 χιλιοστών, δημιουργήθηκαν από θήκες γεμισμένες με υγρό πολυμερών που τοποθετούνται πάνω σε ένα θόλο, ο οποίος μπορεί να προσαρμοστεί ώστε να αλλάξει η εστίαση και η κατεύθυνση του φακού.

Προς το παρόν, το υγρό εισέρχεται και αφαιρείται με το χέρι από εξωτερική θήκη. Ωστόσο οι επιστήμονες εργάζονται σε ένα μοντέλο από ενεργά πολυμερή που αλλάζουν το σχήμα με τη βοήθεια ηλεκτρικών σημάτων.

«Το μάτι μας μπορεί να αλλάξει εστίαση. Το μάτι ενός εντόμου αποτελείται από μικρά οπτικά τμήματα που δεν μπορούν να αλλάξουν εστίαση, αλλά προσφέρουν μια πιο ευρεία όραση. Μπορούμε να συνδυάσουμε αυτά τα δύο», δήλωσε ο Yi Zhao, καθηγητής μηχανικής βιοϊατρικής στο Πανεπιστήμιο του Οχάιο. «Αυτό που παίρνουμε είναι φακοί με ευρεία όραση και βάθος πεδίου».

«Με τους φακούς μας, οι γιατροί θα μπορούν να χρησιμοποιούν την ευρεία όραση όποτε χρειάζεται και ταυτόχρονα να αντιλαμβάνονται την απόσταση μεταξύ των φακών και των ιστών. Θα μπορούν να τοποθετούν όργανα και να αφαιρούν όγκους πιο εύκολα, για παράδειγμα», εξήγησε ο Zhao.

\"\"

\"\"

\"\"

newsbeast.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook