Την πρώτη συνάντηση με τους επικεφαλής της τρόικας έχει αυτήν την ώρα η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, στο πλαίσιο της νέας αξιολόγησης για την εκταμίευση της επόμενης δόσης. Η διαπραγμάτευση «μακράς διαρκείας» που ξεκίνησε, έχει ως βασικότερα ζητήματα την κάλυψη του δημοσιονομικού και χρηματοδοτικού κενού της περιόδου 2015-2016, τη βιωσιμότητα του χρέους, την αναδιάρθρωση του τραπεζικού συστήματος και τις αποκρατικοποιήσεις.

Οι Πόουλ Τόμσεν, Κλάους Μαζούχ και Ματίας Μορς και η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών θα ξεκινήσουν τις μεταξύ τους συζητήσεις εξετάζοντας τα στοιχεία για το πρωτογενές πλεόνασμα και την πρόοδο των προαπαιτούμενων για τη δόση του Οκτωβρίου ύψους 1 δισ. ευρώ. Σε αυτά περιλαμβάνονται η υπαγωγή 12.500 υπάλληλων σε διαθεσιμότητα, η ρύθμιση των χρεών του Δημοσίου προς ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ, η ψήφιση του νέου Κώδικα Δικηγόρων και η οριστικοποίηση των σχεδίων αναδιάρθρωσης ΕΑΣ, ΕΛΒΟ και ΛΑΡΚΟ.

Μετά από τη πολύωρη σύσκεψη της Παρασκευής για τη τύχη των αμυντικών βιομηχανιών, όπου συμμετείχαν ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής Ανταγωνισμού της Κομισιόν και στελέχη της τρόικας, η εκτίμηση είναι ότι η ελληνική πλευρά έχει στη διάθεση της λίγες ακόμα ημέρες για να κλείσει τον φάκελο ΕΑΣ, ΕΛΒΟ, ΛΑΡΚΟ και ήδη προγραμματίζεται η τελική σύσκεψη μεταξύ των συναρμόδιων υπουργείων Οικονομικών, Εθνικής Άμυνας και Περιβάλλοντος, όπου θα αξιολογηθούν τα επιπλέον στοιχεία που ζητήθηκαν από τα ΕΑΣ.

Η ελληνική θέση είναι η εκκαθάριση εν λειτουργία των εταιριών αλλά «αγκάθι» παραμένει η επιμονή της Κομισιόν για ανάκτηση των κρατικών ενισχύσεων. Αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών ανέφερε πάντως πως αναζητούνται κοινές αλλά δύσκολες λύσεις.

Η κυβέρνηση επικαλούμενη την πολιτική κατάσταση και την κοινωνική κόπωση που έχει προκαλέσει η τριετής λιτότητα θα επιχειρήσει να αποσοβήσει τη λήψη νέων μέτρων (κάτι όμως που ήδη διαφαίνεται πως ζητούν οι δανειστές). Τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών εκτιμούν ότι τα στοιχεία για την ανάπτυξη θα ευνοήσουν την αποφυγή δημοσιονομικών μέτρων και ότι οι όποιες ανάγκες του προϋπολογισμού θα καλυφθούν μέσα από διαρθρωτικές παρεμβάσεις.

Η τρόικα ήδη προσδιορίζει στα 5 δισ. ευρώ το δημοσιονομικό κενό της περιόδου 2015-2016, όταν η κυβέρνηση το τοποθετεί στα 2,5 δισ. ευρώ. Το εάν θα ληφθούν πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα θα ξεκαθαρίσει μετά τις 13 Οκτωβρίου οπότε και θα ξεκινήσει η δεύτερη φάση διαπραγμάτευσης με την τρόικα. 

Σημαντικές για τις όποιες αποφάσεις θα είναι οι προβολές των δαπανών των υπουργείων Εργασίας και Υγείας για την περίοδο 2014-2017 και το εάν οι δρομολογούμενες αλλαγές στο ασφαλιστικό, που προβλέπουν περικοπές επικουρικών συντάξεων και συγχωνεύσεις των «ευγενών» ταμείων θα αποδώσουν. Η κυβέρνηση ήδη εξετάζει κινήσεις ώστε να τρέξουν πιο γρήγορα η απελευθέρωση αγορών και υπηρεσιών, αλλά και οι παρεμβάσεις στο χώρο της ενέργειας που μέσα στο 2014 θα πρέπει να επιφέρουν έσοδα τόσο από τη ΔΕΠΑ, όσο και από τη ΔΕΗ. 

Η συζήτηση για το χρηματοδοτικό κενό, δηλαδή τα κεφάλαια ύψους 11 δισ. ευρώ που θα χρειαστεί η χώρα για να αποπληρώσει τις δανειακές της υποχρεώσεις τα επόμενα δύο χρόνια θα γίνει πρώτα σε επίπεδο Ευρωζώνης. Η τρόικα έχει ήδη συντάξει μια έκθεση με τις μελλοντικές χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας, την οποία θα αναπροσαρμόσει μερικώς. Το ΔΝΤ ζητά από την Ευρωζώνη να προσδιορίσει άμεσα το πώς θα καλύψει τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδος από τον Ιούλιο του 2014 και μετά καθώς η επαρκής χρηματοδότηση του προγράμματος είναι προϋπόθεση για να παραμείνει το Ταμείο σε αυτό. 

in.gr