Για ένα τρίτο δάνειο ύψους πολλών δισ. ευρώ προετοιμάζουν το έδαφος οι συνομιλίες, που άρχισε η ελληνική κυβέρνηση με τους διεθνείς επιθεωρητές της τρόικας, αποκαλύπτει η «Wall Street Journal», αν και υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι στην Αθήνα αναφέρθηκαν σε σημάδια οικονομικής ανάκαμψης μετά από χρόνια βαθιάς ύφεσης στη χώρα.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι εν λόγω συζητήσεις πραγματοποιούνται εν μέσω αυξημένων πολιτικών εντάσεων στην Αθήνα, που ενδέχεται να θέσουν σε δοκιμασία την εύθραυστη κυβέρνηση συνασπισμού της χώρας, όπως σημειώνεται.

Στο ίδιο δημοσίευμα αναφέρεται ότι ανώτατοι αξιωματούχοι στην ελληνική πρωτεύουσα έκαναν λόγο για σταδιακή έξοδο από το δρακόντειο πρόγραμμα λιτότητας, που συνδέεται με τα δάνεια, αλλά προειδοποίησαν ότι η οικονομική αυτή μεταστροφή δεν έχει γίνει προς το παρόν αισθητή από τον μέσο Έλληνα και ότι αυξάνεται ο εξτρεμισμός στη χώρα. Εξάλλου, αναφέρθηκαν στην πιθανότητα εξασφάλισης πρωτογενούς πλεονάσματος στον προϋπολογισμό εντός του 2013 για πρώτη φορά επί περίπου μια δεκαετία.

«Η Ελλάδα πετυχαίνει στους στόχους της και δεν τίθεται περίπτωση να απαιτηθεί από μια χώρα, που έχει θυσιάσει τόσα πολλά όσα αυτή και έχει ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις της περί προϋπολογισμού, να λάβει νέα μέτρα, εκτός εάν επιθυμούν από εμάς να διαπράξουμε πολιτική αυτοκτονία», τόνισε στην εφημερίδα υψηλόβαθμος κυβερνητικός αξιωματούχος.

Όπως τονίζεται, σε ομιλία του την περασμένη εβδομάδα ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, δήλωσε ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει μια δύσκολη περίοδο μετά την οικονομική μεταστροφή και πριν οι θετικές αλλαγές γίνουν αισθητές στο ευρύτερο μέρος της ελληνικής κοινωνίας. «Αυτό καθιστά κρίσιμους τους επόμενους μήνες. Δεν είναι οι πιο δύσκολοι, αλλά είναι οι πιο ευαίσθητοι από πολιτικής απόψεως», φέρεται να τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Τονίζεται επίσης ότι σίγουρα η Ελλάδα εξακολουθεί να αντιμετωπίζει μια σειρά προκλήσεων και οι επιθεωρητές αναμένονται να επικεντρωθούν σε μερικές από τις ελλείψεις σε επίπεδο δομικών μεταρρυθμίσεων στη χώρα, όπως στο ενδεχόμενο κλείσιμο μη κερδοφόρων κρατικών επιχειρήσεων του αμυντικού τομέα, την αναδιάταξη περίπου 25.000 δημοσίων υπαλλήλων, την περαιτέρω απελευθέρωση των υπηρεσιών και πιθανώς την άμβλυνση των κανονισμών για πλειστηριασμούς ακινήτων.

Το προβληματικό πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων της χώρας, ο βραδύς ρυθμός των φορολογικών μεταρρυθμίσεων, καθώς και οι προσπάθειες για κάλυψη των κενών στα ταμεία κοινωνικής πρόνοιας θα βρίσκονται επίσης στην κορυφή της ατζέντας των συνομιλιών, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

newmoney.gr