Τα 30 μέλη του πληρώματος του παγοθραυστικού Arctic Sunrise της Greenpeace, το οποίο έχει ακινητοποιήσει η ρωσική ακτοφυλακή από την περασμένη εβδομάδα με την κατηγορία της \”πειρατείας\”, τέθηκαν υπό κράτηση, ανακοίνωσε σήμερα η μη κυβερνητική οργάνωση.

\”Μεταφέρθηκαν σε κέντρα προσωρινής κράτησης\” αφού νωρίτερα είχαν οδηγηθεί στην ξηρά στο Μουρμάνσκ, στη βορειοδυτική Ρωσία, για να ανακριθούν, δήλωσε τηλεφωνικά στο Γαλλικό Πρακτορείο η Ευγενία Μπελιάκοβα, ακτιβίστρια της Greenpeace στην περιοχή.

Οι 30 ακτιβιστές οδηγήθηκαν σε διάφορα κέντρα κράτησης στο Μουρμάνσκ και στα περίχωρά του\”, πρόσθεσε.

Η ρωσική επιτροπή έρευνας επιβεβαίωσε, σε ανακοίνωση, ότι \”τα 30 μέλη του πληρώματος του πλοίου Arctic Sunrise τέθηκαν υπό κράτηση ως ύποπτοι\”.

Το όργανο αυτό, αρμόδιο για τη διεξαγωγή ποινικών ερευνών, διευκρίνισε ότι τρεις Ρώσοι, μέλη του πληρώματος, ανακρίθηκαν ήδη.

Οι ξένοι υπήκοοι θα ανακριθούν μόλις οι μεταφραστές μεταβούν στο σημείο αυτό, διευκρίνισε η ίδια πηγή.

Οι ρωσικές αρχές ανακοίνωσαν χθες την έναρξη έρευνας για \”πειρατεία\”, ένα αδίκημα που επισύρει ποινή κάθειρξης 15 ετών σε βάρος των ακτιβιστών της Greenpeace που επιχείρησαν να ανεβούν σε εξέδρα άντλησης του ρωσικού κολοσσού φυσικού αερίου Gazprom στην Αρκτική.

Το πλοίο Arctic Sunrise, υπό ολλανδική σημαία, δέχτηκε έφοδο από κομάντος της δύναμης των ρωσικών συνοριακών φρουρών οι οποίοι επιβιβάστηκαν στο πλοίο από ελικόπτερο. Η υπηρεσία αυτή υπάγεται στην ομοσπονδιακή υπηρεσία ασφαλείας (FSB, πρώην KGB). To πλοίο κατόπιν ρυμουλκήθηκε έως το λιμάνι του Μουρμάνσκ, όπου και αγκυροβόλησε.

Οπως είχε ανακοινώσει στις 20 του μηνός η Greenpeace, το Arctic Sunrise πραγματοποιούσε ειρηνική αποστολή διαμαρτυρίας \”κατά του ενεργειακού κολοσσού Gazprom που είναι έτοιμος να αντλήσει πετρέλαιο από την περιβαλλοντικά εύθραυστη Αρκτική\”.

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook