Τέσσερα παραθαλάσσια οικόπεδα στα Σφακιά και στον Πλατανιά συνολικής έκτασης 52 στρεμμάτων «βγάζει στο σφυρί» το ΤΑΙΠΕΔ μέσω της ιστοσελίδας e-publicrealestate.gr με σκοπό να πωληθούν για την δημιουργία «παραθεριστικού-τουριστικού χωριού».
Ο διαγωνισμός – ο οποίος δεν έχει ακόμη ξεκινήσει – αφορά σε μιαν ενιαία έκταση 19 στρεμμάτων κοντά στην «Ορθή άμμο» στο Φραγκοκάστελλο του Δήμου Σφακίων και σε τρείς εκτάσεις – που πωλούνται ενιαία – 33 στρεμμάτων στον Σκουτελώνα του Δήμου Πλατανιά.
Να σημειωθεί πως το οικόπεδο στο Φραγκοκάστελλο είχε παραχωρηθεί στο Ινστιτούτο Υποτροπικών και Ελιάς Χανίων για ερευνητικές καλλιέργειες, ενώ τα ακίνητα στον Σκουτελώνα αφορούν σε «παλαιό αιγιαλό».
Όλα τα ακίνητα βρίσκονται σε περιοχές Natura, αλλά όπως επισημαίνεται από τους «πωλητές» , όχι σε Ζώνη Ειδικής Προστασίας και έτσι προτείνεται η πώλησή τους για δημιουργία «παραθεριστικού-τουριστικού χωριού» δηλαδή, όπως αναγράφεται συγκεκριμένα για «την δημιουργία παραθεριστικών κατοικιών».

Τα ακίνητα στον Σκουτελώνα Πλατανιά

\"\"

Πρόκειται για εκταση συνολικής επιφάνειας 32.834,491 τ.μ. που βρίσκεται στο Νομό Χανίων, στον Δήμο Πλατανιά, Δ.Δ. Κολυμβαρίου, οτη θέση «Σκουτελώνας» ή «Λειβάδια» και αποτελείται από τρία ανεξάρτητα και μη όμορα παραλιακά ακίνητα και συγκεκριμένα: τμήμα εκτάσεως 13.458,055 τ.μ., τμήμα εκτάσεως 541,800 τ.μ. και έτερο τμήμα 18.836,636 τ.μ., τα οποία έχουν καταγραφεί ως δημόσιο κτήμα με ενιαίο αριθμό ΑΒΚ 467.
Ανάμεσά τους βρίσκονται ιδιοκτησίες τρίτων ενώ όπως αναλύεται ειδικότερα στην έκθεση νομικού ελέγχου, το ΑΒΚ 467 είναι παλαιός αιγιαλός όπως αυτός καθορίστηκε με την από 20.07.1999 Έκθεση της Επιτροπής Καθορισμού των Οριογραμμών Αιγιαλού και Παραλίας που επικυρώθηκε με την με αριθ. πρωτ. 1092971/9802/B0010/19.10.1999 απόφαση του Υπουργού Οικονομικών με τίτλο «Κατάργηση – επανακαθορισμός και καθορισμός οριογραμμών αιγιαλού – παραλίας και παλαιού αιγιαλού στη θέση \”Λειβάδια\” του οικισμού Σκουτελώνα της Επαρχίας Κισσάμου Ν. Χανίων», η οποία δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 784/01.11.1999 Τεύχος Δ.
\"\"

Το ακίνητο στο Φραγκοκάστελλο Σφακίων

\"\"

Πρόκειται για εκτός σχεδίου έκταση 19 στρεμμάτων σε απόσταση 550 μέτρων από την παραλία «Ορθή άμμος».
Tο ακίνητο περιήλθε στο Ελληνικό Δημόσιο ως αδέσποτο, ύστερα από εκούσιο αναδασμό που διενήργησε το Υπουργείο Γεωργίας το 1974.
Το 1978 παραχωρήθηκε η χρήση του στο Ινστιτούτο Ελιάς και Υποτροπικών Φυτών Χανίων υπό τους όρους της οποτεδήποτε ανάκλησης της παραχώρησης στο μέλλον σε περίπτωση που χρησιμοποιηθεί για άλλον πέραν του προσδιοριζόμενου σκοπού ή σε περίπτωση που παρουσιασθεί άλλη επιτακτικότερη ανάγκη στο μέλλον για κάλυψη άλλων σκοπών του Δημοσίου.
Να σημειωθεί πως την ώρα που γραφόταν το άρθρο, η αγγελία για το ακίνητο στο Φραγκοκάστελλο \”κατέβηκε\” απο την ιστοσελίδα  e-publicrealestate.gr, αλλά για του λόγου το αληθές, δείτε την τεχνική έκθεση που είχε αναρτηθεί εδώ.

Επιπλέον, το ακίνητο στο Φραγκοκάστελλο υπάρχει και σε πίνακα 20 ακινήτων στο e-Auction της ιστοσελίδας του ΤΑΙΠΕΔ.

\"\"

Ναπολέων Σαραντίδης
[email protected]

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook