Για την είσοδο της Ελλάδας στο ευρώ και το εάν και κατά πόσο παραποιήθηκαν τα στοιχεία της ελληνικής οικονομίας ρωτά το γερμανικό περιοδικό Spiegel τον πρώην υπουργό Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ Νίκο Χριστοδουλάκη, ο οποίος περιγράφει τη διαδρομή ένταξης της χώρας στην Ευρωζώνη.

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών, παραχώρησε συνέντευξη στο Spiegel Online με αφορμή την άφιξη της Τρόικα στην Ελλάδα με κύριο θέμα την ερώτηση του περιοδικού: «Πληρούσαν οι Ελληνες τις προϋποθέσεις για την ένταξη στο ευρώ;».

Τι απαντά ο πρώην υπουργός στο Spiegel:

Spiegel: Από που προκύπτει ο θυμός σας για την Ανγκέλα Μέρκελ; Είναι γνωστό πως η Ελλάδα στην πραγματικότητα δεν πληρούσε το κριτήριο για το έλλειμμα το 1999 όταν εντάχθηκε στο ευρώ.

Χριστοδουλάκης: Είναι απλώς ένας βολικός μύθος το ότι μια και μόνο κυβέρνηση μέσα στο ευρώ είναι υπεύθυνη για όλα τα προβλήματα. Μου θυμίζει έναν μύθο του Αισώπου: Τότε το λιοντάρι τρώει πάρα πολλά φίδια, ο ελέφαντας ποδοπατά τα πάντα, αλλά στο τέλος το μικρό μυρμήγκι κατηγορείται για τα πάντα, επειδή πέρασε μια φορά έναν φράχτη για να βρει φαγητό.

Spiegel: Η Ελλάδα είναι ένα τόσο αθώο και σκληρά εργαζόμενο μυρμήγκι. Αλλά το ελληνικό έλλειμμα για το 1999, αναθεωρήθηκε από 1,6 σε καθυστέρηση για περισσότερο από 3% της οικονομικής παραγωγής. Ετσι η χώρα δεν θα μπορούσε να ενταχθεί στο ευρώ.

Χριστοδουλάκης: Το έλλειμμα, ήταν μόλις λίγο πάνω από το 3% πριν το χρέος φτάσει σε διψήφια νούμερα. Ως πρώην υπουργός, ξέρω ότι ήταν η εξασθένηση σε ένα τιτάνιο έργο. Εχουμε παγωμένους μισθούς, σταματημένα απόβλητα και έχουμε καταργήσει χιλιάδες δημόσιες εγκαταστάσεις.

Spiegel: Δηλαδή αρνείστε πως το έλλειμμα μειώθηκε μόνο μετά την προσχώρηση στο ευρώ:

Χριστοδουλάκης: Είχε να κάνει με τις στρατιωτικές δαπάνες. Το συνοριακό πρόβλημα με την Τουρκία, πήρε μέρος στο 4% της οικονομικής παραγωγής. Εάν το είχαμε προσθέσει στο έλλειμμα, δεν θα είχαν γίνει ποτέ διαπραγματεύσεις. Γι αυτό έχουμε αυτά τα έξοδα στο συνολικό επίπεδο του χρέους , αλλά αναφέρονται μόνο σταδιακά στο έλλειμμα . Είναι τόσο πολλές χώρες με υψηλές στρατιωτικές δαπάνες . Και η Γερμανία έχει κάνει κάτι παρόμοιο .

Spiegel: Τι ακριβώς;

Χριστοδουλάκης: Τα ζημογόνα κρατικά νοσοκομεία, δεν υπολογίζονται πλέον στο δημόσιο τομέα. Πως μπορώ Πώς μπορώ να διαβάσω στην έκθεση σύγκλισης ως εκ τούτου πως το έλλειμμα μειώθηκε κατά 0,1 ποσοστιαίες μονάδες ή και περισσότερο αργότερα .

Spiegel: Ηταν μυστικό η δημιουργική σας λογιστική εκείνη την περίοδο που υπήρχε πρόβλημα συρρίκνωσης;

Χριστοδουλάκης: Ολοι το ήξεραν. Τα κριτήρια σύγκλισης είχαν σχεδιαστεί ώστε να είναι ευέλικτα για όλα τα ιδρυτικά μέλη της ζώνης του ευρώ, αλλιώς μόνο η Ολλανδία και το Λουξεμβούργο θα είχαν τις κατάλληλες προϋποθέσεις.

Spiegel: Επομένως έκαναν σκόπιμα τα στραβά μάτια;

Χριστοδουλάκης: Ολοι ήξεραν πως η Ελλάδα είχε δυσκολία να \’\’πιάσει\’\’ τα κριτήρια και πως αυτό θα μπορούσε να παραμείνει έτσι. Αλλά δεν εξαπατήσαμε ποτέ κανέναν.

Spiegel: Γιατί τότε η Eurostat τότε έχει επιπλήξει επανειλημμένα τους αριθμούς από την Ελλάδα ;

Χριστοδουλάκης: Η Eurostat είχε πολλές ερωτήσεις, αλλά είχαν όλες επιλυθεί μέχρι το 2002 . Είχα μια συνάντηση με τον τότε επικεφαλής Yves Franchet και ήταν απόλυτα ικανοποιημένος με την πρόοδό μας . Επίσης το 2003 το ΔΝΤ εξήρε την τεράστια βελτίωση στις στατιστικές μας . Ημασταν τότε ακόμα και χώρα- μοντέλο!

Spiegel: Αλήθεια; Για ποιον;

Χριστοδουλάκης: Για τις υποψήφιες χώρες . Λόγω της προόδου μας στην εξοικονόμηση , την καταπολέμηση του πληθωρισμού και την εφαρμογή άλλων προτύπων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μετά από πρόσκληση του παλαιού δημοσιονομικού Επιτρόπου Solbes έχω επανειλημμένα πραγματοποιήσει διαλέξεις γι \’αυτό το θέμα στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, δεδομένου ότι μπορούν να εξυγιάνουν τους προϋπολογισμούς τους χωρίς να βλάπτουν την ανάπτυξη .

Spiegel: Ακόμα και αν υποθέσουμε ότι η Ελλάδα δεν είχε παραποιήσει το ευρώ αριθμούς ένταξης : Η κρίση χρέους είναι σίγουρα επαρκής απόδειξη ότι η χώρα δεν ήταν κατάλληλος υποψήφιος.

Χριστοδουλάκης: Το αντίθετο! Μια αδύναμη χώρα πρέπει να κάνει μεταρρυθμίσεις. Ακριβώς λόγω των προβλημάτων μας, είχαμε μια ομάδα των ανεπτυγμένων χωρών με ισχυρές πιθανότητες για να ενταχθούν. Το εμπορικό μας έλλειμμα μειώθηκε μετά την προσχώρηση στο ευρώ, επειδή ήμασταν ανταγωνιστικοί.

Spiegel: Και γιατί η Ελλάδα δεν έκανε τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις κατά την θητεία σας; Αντίθετα, τα χρήματα σπαταλήθηκαν όταν θα μπορούσατε να δανειστείτε πολύ πιο φθηνά μετά την ένταξη σας στο ευρώ

Χριστοδουλάκης: Κοιτώντας στο παρελθόν, σίγουρα θα μπορούσαν να είχαν γίνει πιο πολλά. Ημασταν καθ οδόν. Ωστόσο οι Συντηρητικοί ήρθαν στην εξουσία και διπλασιάστηκαν οι δαπάνες σε λίγα χρόνια και οι δημόσιοι υπάλληλοι συνολικά . Και κανείς στην ΕΕ δεν είχε διαμαρτυρηθεί .

Spiegel: Και με αυτό το πλαίσιο, τώρα ζητούν από την Τρόικα να αφήσει την Ελλάδα σε ησυχία. Τότε, η πολιτική θα συνεχιζόταν όπως πριν .

Χριστοδουλάκης: Κάναμε τη συμφωνία με την Τρόικα , διότι η εφαρμογή της δεν θα μπορούσε να πάει χειρότερα . Αλλά είναι αλήθεια: Το πολιτικό σύστημα στην Ελλάδα δεν μπορεί να επιστρέψει στις παλιές συνήθειες . Αυτό θα ήταν ακόμη χειρότερο από τις Εκδόσεις της Τρόικα. Ως εκ τούτου, χρειαζόμαστε μια συνταγματική μεταρρύθμιση η οποία θα επιβάλλει αυστηρούς κανόνες για ένα νέο χρέος και να αποτρέπει ακριβά δώρα πριν από τις εκλογές.

Spiegel: Εάν αυτό δεν ήταν δυνατό με την Τρόικα, πως θα συνέβαινε χωρίς την πίεση της;

Xριστοδουλάκης: Οπως ακριβώς έγινε η αποτυχία της Τρόικα. Είναι εντελώς επικεντρωμένη την εξοικονόμηση και τις αυξήσεις των φόρων και να διασφαλίσουμε ότι η βαθύτερη ύφεση ανεπτυγμένης χώρας στον 20ο αιώνα αποδίδει. Μακροπρόθεσμες μεταρρυθμίσεις όμως αγνοήθηκαν .

Spiegel : Πολλοί Έλληνες ελπίζουν ότι η Γερμανία μετά τις εκλογές θα χαλαρώσει την σκληρή στάση της σχετικά με τα μέτρα λιτότητας . Εσείς προσωπικά τρέφεται ακόμη και την ελπίδα ότι η Γερμανία πρέπει να επιστρέψει ένα δάνειο από την περίοδο των Ναζί, ακόμη αν και δεν υπάρχει ακόμη καμία απόδειξη για αυτό. Που μπορείτε να βρείτε την αισιοδοξία ;

Χριστοδουλάκης: Η απαίτηση αυτή δεν εγκρίθηκε ποτέ. Εχω εκδώσει ένα βιβλίο που εκτιμά πως η παρούσα αξία θα είναι 13-15 δις ευρώ – δηλαδή περίπου το γερμανικό μερίδιο του πρώτου πακέτου βοήθειας . Ως ένδειξη καλής θέλησης Γερμανία θα μπορούσε να παραιτηθεί από την επιστροφή των δανείων αυτών και η Ελλάδα να εγκαταλείψει το αίτημα επιστροφής του αναγκαστικού δανείου σε αντάλλαγμα .

iefimerida.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook