Σε προ κρίσης επίπεδα εκτιμάται ότι θα έχει επανακάμψει η απασχόληση στην Ευρωπαϊκή Ένωση έως το 2017 – 2018, σύμφωνα με το βασικό σενάριο μελέτης – πρόγνωσης του Ευρωπαϊκού Κέντρου για την Ανάπτυξη της Επαγγελματικής Κατάρτισης (Cedefop), όπως ανέφερε, σήμερα, στη Θεσσαλονίκη, ο εμπειρογνώμων του οργανισμού Λουκάς Ζαχείλας.

Μιλώντας στο 39ο IATTO FORUM – Export Summit II, που διοργανώνει ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ), ο κ. Ζαχείλας επεσήμανε ακόμη ότι, βάσει του αισιόδοξου σεναρίου, η απασχόληση υπολογίζεται ότι θα ανακάμψει στα προ κρίσης επίπεδα ένα – δύο χρόνια νωρίτερα από το 2017 – 2018, ενώ αν επαληθευτεί η πιο απαισιόδοξη πρόβλεψη, \”η εποχή των ισχνών αγελάδων\” για την εργασία θα συνεχιστεί τουλάχιστον μέχρι το 2025.
\”Σήμερα, πάνω από 70 εκατ. εργαζόμενοι έχουν πολύ χαμηλά προσόντα στην Ευρώπη. Η εκπαίδευση και η κατάρτιση μπορούν να συμβάλουν στην προσπάθεια να ξεπεράσουμε κατά το δυνατόν τις επιπτώσεις της κρίσης και ν΄ αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις του μέλλοντος\” σημείωσε ο κ. Ζαχείλας.

Διαφορές ανά κλάδο και κλίμακα προσόντων

Σε κάθε περίπτωση, οι ευκαιρίες απασχόλησης, που θα προκύψουν στα επόμενα χρόνια, εκτιμάται πως δεν θα είναι ομοιόμορφες για όλους τους κλάδους και τις κλίμακες προσόντων.

\”Με βάση το βασικό σενάριο που επεξεργαστήκαμε για τις ευκαιρίες απασχόλησης το 2012 – 2025, σε κάποιους κλάδους, όπως στους τεχνίτες και τα συναφή επαγγέλματα και τους υπαλλήλους γραφείου, θα υπάρξει ύφεση στη ζήτηση, ενώ σε άλλους αυξημένες δυνατότητες. Λόγω των τεχνικών και τεχνολογικών εξελίξεων, θα υπάρξει επίσης όλο και πιο έντονη αύξηση πολυπλοκότητας στο επίπεδο των απαιτούμενων δεξιοτήτων, ακόμη και σε επαγγέλματα χαμηλών προσόντων\” σημείωσε ο κ. Ζαχείλας.

\”Από το 2000 μέχρι το 2025 θα έχουμε πολύ σημαντική αύξηση στις ανάγκες για εργαζόμενους με υψηλά προσόντα (που θα φτάσει στο 39% των ζητούμενων θέσεων εργασίας το 2025). Παράλληλα, θα υπάρχει σταθερό ενδιαφέρον και ζήτηση για μεσαίου επιπέδου θέσεις, ενώ στα χαμηλά υπάρχει μειούμενη τάση ζήτησης.

Το 25% των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων καταρτίζει μαθητευόμενους

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο κ. Ζαχείλας στον θεσμό της μαθητείας, που – καίτοι ακόμη σχετικά περιορισμένης εφαρμογής – κερδίζει ολοένα περισσότερο έδαφος στην Ευρώπη, ως μέσο για τη βελτίωση της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης.

\”Το 25% επιχειρήσεων στην Ευρώπη καταρτίζουν μαθητευομένους, με πρωταθλήτριες τη Γερμανία (πάνω από 60%), την Αυστρία (άνω του 45%) και την Ολλανδία (άνω του 22%). Οι μεγάλες επιχειρήσεις, άνω των 250 εργαζομένων, έχουν τη μεγαλύτερη συμμετοχή, ενώ ακολουθούν οι μεσαίες. Για την Ελλάδα, δυστυχώς, δεν υπάρχουν στοιχεία. Η μάθηση σε χώρους δουλειάς είναι μια πολύ καλή διαδικασία, που βοηθά στη βελτίωση της ποιότητας της κατάρτισης και στην εξυπηρέτηση των αναγκών των επιχειρήσεων. Βέβαια, οι νομοθετικές πρωτοβουλίες και προσεγγίσεις, που προωθούνται προς αυτή την κατεύθυνση, απαιτούν πολύ προσεκτική εφαρμογή και προσαρμογή στις πραγματικές ανάγκες\” υπογράμμισε ο κ. Ζαχείλας.

Πρόσθεσε ότι η όλη διαδικασία απαιτεί την αλλαγή του τρόπου με τον οποίο βλέπουμε την εκπαίδευση και την κατάρτιση, με στροφή στο μαθησιακό αποτέλεσμα. Η ΕΕ, μέσω και του Cedefop, έχει ήδη αναπτύξει μια σειρά από \”εργαλεία\”, με στόχο την \”ομογενοποίηση\” του τρόπου έκφρασης, ταξινόμησης και κατάταξης των επαγγελματικών προσόντων στην ΕΕ, ώστε αυτά να είναι \”αναγνωρίσιμα\” σε κάθε χώρα.

Μεταξύ των εργαλείων αυτών, περιλαμβάνεται – για παράδειγμα – το \”Europass\” (κοινό ευρωπαϊκό βιογραφικό), αλλά και τα λεγόμενα \”πλαίσια προσόντων\” και οι \”πιστωτικές μονάδες\” (εργαλεία που επιτρέπουν στον εργαζόμενο να δώσει αξία στη γνώση που κατέχει, ακόμη κι αν αυτή δεν προέρχεται από την τυπική εκπαίδευση, αλλά από εμπειρία).

Κατά τον κ. Ζαχείλα, τα χρόνια που έρχονται θα αλλάξουν σημαντικά το επίπεδο εκπαίδευσης και κατάρτισης στην ΕΕ, ενώ τα φράγματα, που παραδοσιακά παρεμβάλλονται ανάμεσα στην αγορά (τις ΜΜΕ) και την εκπαίδευση (τα πανεπιστήμια και τα ερευνητικά τους κέντρα), εκτιμάται ότι θα περιοριστούν σημαντικά.

real.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook