Ποσό που κυμαίνεται από 330 έως 380 εκατ. ευρώ φιλοδοξεί να εισπράξει η κυβέρνηση από την πώληση του 66% του ΑΔΜΗΕ, του Ανεξάρτητου Διαχειριστή του Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίρες του Newmoney.gr, η εταιρεία που είναι 100% θυγατρική της ΔΕΗ θα πωληθεί μέσω διαγωνισμού ο οποίος θα προκηρυχθεί μέχρι το τέλος του χρόνου «εάν όλα πάνε καλά, ώστε να έχουμε δεμευτικές προσφορές την άνοιξη του 2014» όπως έλεγε χθές το βράδυ στέλεχος του ΤΑΙΠΕΔ που επιθυμεί για ευνόητους λόγους να κρατήσει την ανωνυμία του.

Η δήλωση έγινε μετά από κλειστή σύσκεψη κυβερνητικών παραγόντων με στελέχη του ΤΑΙΠΕΔ για να εκτιμηθεί η συνολική αξία του ΑΔΜΗΕ. Αν και όπως φαίνεται θα υπάρξει η συνδρομή ανεξάρτητου εκτιμητή για τον προσδιορισμό της τρέχουσας αξίας του ΑΔΜΗΕ, στη σύσκεψη έγινε η εκτίμηση στη σύσκεψη ότι «σήμερα το σύνολο του ΑΔΜΗΕ τιμάται περί τα 500-580 εκατομμύρια, συνεπώς το 66% μπορεί να αποφέρει 330 έως 380 εκατομμύρια».

Για να γίνει δυνατή όμως η ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ, πρέπει η επιχείρηση να απαλλαγεί από τις επισφάλειες και τα χρέη προς τρίτους, που έχουν αρχίσει και πάλι να συσσωρεύονται, λόγω των αλυσιδωτών χρεών στην αγορά ενέργειας. «Μόνο έτσι μπορεί να προσελκύσει επενδυτές ο διαγωνισμός για την ιδιωτικοποίηση, είναι μάλλον δύσκολο να τον προκηρύξουμε έως το Δεκέμβριο, αλλά θα κάνουμε ότι μπορούμε» υπογραμμίζει το ίδιο στέλεχος.
Σύμφωνα με πληροφορίες το ΥΠΕΚΑ θα προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση με την οποία θα απαλλάσσει τον ΑΔΜΗΕ, από όλες τις «αλυσιδωτές συναλλακτικές δραστηριότητες» στην αγορά ενέργειας, τις οποίες και θα αναλάβει ο Λειτουργός της Αγοράς (ΛΑΓΗΕ).

Η μεθόδευση είναι πλέον και σε γνώση της τρόικας, μετά από ενημέρωση που έγινε προς τους δανειστές, από στελέχη του ΤΑΙΠΕΔ.

Στο υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν ότι «καινούργιος ΑΔΜΗΕ» που θα ασχολείται μόνον με τη δική του δραστηριότητα δηλαδή τη Μεταφορά Ηλεκτρικής Ενέργειας, θα φέρει στην Ελλάδα μεγάλα ονόματα της ενεργειακής αγοράς. Η προκήρυξη θα έχει ταχείες διαδικασίες και θα ενοποιήσει τις δύο φάσεις που προβλέπονται στο μνημόνιο (μη δεσμευτικές και δεσμευτικές προσφορές σε ένα πακέτο), ώστε να εισπράξει τα χρήματα το γρηγορότερο δυνατόν.


newmoney.gr/Ανδρέα Χριστοδουλάκη