Τα σενάρια περί νέας μείωσης των συντάξεων εξαιτίας της μαύρης τρύπας των ταμείων που θα ξεπεράσει κατά πολύ το 1,2 δισ. ευρώ, χωρίς να υπολογίζεται σε αυτό η «τρύπα» στον ΕΟΠΥΥ επιχειρεί να υποβαθμίσει ο Υπουργός Εργασίας κ. Γιάννης Βρούτσης , τονίζοντας ότι το Υπουργείο είναι απολύτως εντός στόχων σε σχέση με τα προαπαιτούμενα της Τρόικας και δεν κινδυνεύουν οι συντάξεις.
«Παρά τα υψηλά επίπεδα ανεργίας και ύφεσης – δήλωσε ο κ. Βρούτσης, είμαστε απολύτως εντός στόχων και προβλέψεων σε ό,τι αφορά στην απορρόφηση της προϋπολογισθείσας συμμετοχής του Κρατικού Προϋπολογισμού στη συνολική συνταξιοδοτική δαπάνη. Πράγματι, από το σύνολο της ετήσιας κρατικής δαπά¬νης των 10,5 δις ευρώ για τις ανάγκες χρηματοδότησης του ασφαλιστικού συστήματος, είχε προϋπολογιστεί να δοθεί στο δεκάμηνο εκτέλεσης το 83,3% και έχει δοθεί το 82,9%, με διασφαλισμένη, σε κάθε περίπτωση, την ομαλή και απρόσκοπτη καταβολή των συντάξεων».
Ωστόσο τα προβλήματα θα επιδεινωθούν, σύμφωνα με τα στοιχεία το 2014 όταν θα αρχίσει να εφαρμόζεται στα ταμεία η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος . Αυτό πρακτικά σημαίνει πως όπου υπάρχει «μαύρη τρύπα», ο κρατικός προϋπολογισμός δεν θα καλύπτει τα ελλείμματα, αλλά θα κόβονται αυτομάτως συντάξεις, επικουρικές και εφάπαξ (με τις περικοπές να εκτιμάται πως θα είναι 20% κατά μέσο όρο). 
Η δήλωση του κ. Βρούτσης έγινε στο πλαίσιο της δημοσιοποίησης του Ενιαίου Συστήματος Ελέγχου και Πληρωμών Συντάξεων «ΗΛΙΟΣ» που δεν εμφανίζει ιδιαίτερες διαφοροποιήσεις από τις προηγούμενες . Σύμφωνα με την έκθεση στα 926, 89 ευρώ ανέρχεται το μέσο μηνιαίο εισόδημα από συντάξεις για το μήνα Οκτώβριο του 2013.
Ωστόσο , το ποσό της σύνταξης γήρατος για την πλειοψηφία των συνταξιούχων ( 756,481 άτομα) κυμαίνεται στο εύρος 500-1000€ ( μέσος όρος 707,10 ευρώ). Ο ίδιος περίπου αριθμός βρίσκεται στο εύρος 1.000-2.000 ευρώ.
protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook