Η «ρευστή» πολιτική κατάσταση στην Ιταλία, όπου η κυβέρνηση Λέτα ετοιμάζεται να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή, καθώς και η απειλή του «δημομοσιονομικού γκρεμού» στις ΗΠΑ, κλονίζουν τις διεθνείς χρηματαγορές.

Τόσο τα διεθνή χρηματιστήρια όσο και το δολάριο εμφανίζουν πτωτικές τάσεις, αρχής γενομένης από τη Γουόλ Στριτ, που παρέσυρε και τις λοιπές κεφαλαιαγορές.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης τιμών μετοχών Eurofirst 300 καταγράφει απώλειες 0,68%, ενώ το ευρώ υποχωρεί κατά 0,16% έναντι του δολαρίου και διαμορφώνεται στα 1,35 δολάρια.

Την κατάσταση δεν βοήθησαν τα αναθεωρημένα στοιχεία για τη μεταποιητική δραστηριότητα στην Κίνα το Σεπτέμβριο, τα οποία έδειξαν μικρότερη άνοδο, σε σχέση με τα προσωρινά στοιχεία που είχαν ανακοινωθεί στο προηγούμενο διάστημα.

Το αποτέλεσμα ήταν μια μετατόπιση των επενδυτών από τις μετοχές προς τις επενδύσεις που θεωρούνται ασφαλή «καταφύγια», συμπεριλαμβανομένου του γεν, του ελβετικού φράγκου και ορισμένων κρατικών ομολόγων.

Τα ομόλογα του αμερικανικού Δημοσίου ωφελήθηκαν επίσης από την άποψη ότι η οικονομική ζημιά από την αναστολή λειτουργίας αμερικανικών υπηρεσιών θα ήταν ένας ακόμη λόγος για να διατηρήσει η Ομοσπονδιακή Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) για μεγαλύτερο διάστημα χαμηλά τα επιτόκια.

Οι ζημιές στις αγορές προέκυψαν, ενώ ο Ιταλός πρωθυπουργός Ενρίκο Λέτα δήλωνε ότι θα ζητήσει την Τετάρτη ψήφο εμπιστοσύνης από το Κοινοβούλιο, μετά την αποχώρηση, από την κυβέρνησή του, των υπουργών που ανήκουν στο κεντροδεξιό κόμμα του Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Ο κ. Λέτα δήλωσε ότι επιθυμεί να αποφύγει τις εκλογές με το ισχύον εκλογικό σύστημα, που έχει δεχθεί μεγάλη κριτική, λέγοντας ότι αυτές θα προκαλούσαν μεγαλύτερο αδιέξοδο, αλλά δεν είναι σαφές, εάν μπορεί να βρεθεί μια εναλλακτική πλειοψηφία.

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook