Απαντώντας σε ερώτηση που κατέθεσε ο Βουλευτής Ηρακλείου Φραγκίσκος Παρασύρης προς το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας με το αίτημα διάθεσης ενός ικανού αριθμού αντιρρησιών συνείδησης για την κάλυψη υπηρεσιών υγείας και κοινωνικής πρόνοιας στην Κρήτη, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Ευάγγελος Βενιζέλος απάντησε ως εξής:

1. Σύμφωνα με τον νόμο 3421/2005 (π.2,α.61), το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας προσκαλεί κάθε έτους τους φορείς του δημοσίου να δηλώσουν αν επιθυμούν να απασχολήσουν κατά το επόμενο έτος άτομα που δικαιούνται να εκπληρώσουν εναλλακτική υπηρεσία, καθώς και τα καθήκοντα που θα ασκούν. Η διάθεση των αντιρρησιών συνείδησης στους φορείς του δημοσίου τομέα γίνεται με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας κατόπιν εισήγησης της Ειδικής Επιτροπής.

2. Τα αιτήματα των φορέων του δημοσίου τομέα να απασχολήσουν άτομα με εναλλακτική θητεία κατά τα προηγούμενα έτη ήταν πάρα πολλά (ανέρχονται σε 1500 περίπου ανά έτος), λόγω των αυξημένων αναγκών που αντιμετωπίζουν στην κάλυψη των υπηρεσιών τους με ανθρώπινο δυναμικό.

3. Kατά το προηγούμενο έτος αναγνωρίστηκαν 101 άτομα ως αντιρρησίες συνείδησης, εκ των οποίων 41 διατέθηκαν σε φορείς του Υπουργείου Υγείας και πιο συγκεκριμένα 4 στην Περιφέρεια της Κρήτης. Κατά συνέπεια το ποσοστό ικανοποίησης των αιτημάτων για διάθεση αντιρρησιών συνείδησης σε υπηρεσίες του δημοσίου τομέα, συνολικά ανέρχεται μόλις στο 8% περίπου.

Σε καμία λοιπόν περίπτωση ο αριθμός των αντιρρησιών συνείδησης, οι οποίοι αναγνωρίζονται για να εκπληρώσουν εναλλακτική υπηρεσία σε φορείς του δημοσίου τομέα, δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες του σε προσωπικό.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook