Αμηχανία και αιφνιδιασμό προκάλεσε στην κυβέρνηση η απόφαση των ανακριτικών αρχών να αφήσουν ελεύθερους τους τρεις από τους τέσσερις βουλευτές της Χρυσής που αντιμετώπιζαν κατηγορίες για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση που δημιουργεί νέα δεδομένα στο πολιτικό σκηνικό.

Αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες αποφεύγουν τον επίσημο σχολιασμό της απόφασης, ενώ ανεπισήμως εκφράζουν σεβασμό στις αποφάσεις της Δικαιοσύνης, η οποία, όπως λένε, «λειτουργεί χωρίς κυβερνητικές επιρροές».

Μεταξύ, ωστόσο, στελεχών του κυβερνητικού χώρου, «φουντώνει» η κριτική διάθεση όσων, ήδη, από τις προηγούμενες μέρες σε κατ΄ ιδίαν συνομιλίες έκαναν λόγο για «βεβιασμένες ενέργειες» και «κατηγορητήριο που δεν είχε δεθεί», ενώ υποστήριζαν ότι «η κυβέρνηση έβαλε πολύ ψηλά τον πήχη», επισημαίνοντας τον κίνδυνο «να περάσει από κάτω».

Αντικείμενο κριτικής είναι και η αποκάλυψη της διαρροής στην υπεράσπιση των κατηγορουμένων των στοιχείων του μάρτυρα που κατέθεσε υπό καθεστώς προστασίας, γεγονός που αποδίδεται σε ασυγχώρητη προχειρότητα, η οποία θα βλάψει την έρευνα, καθώς «θα κλείσει στόματα που θα μπορούσαν να ανοίξουν».

Σε όλα αυτά, πάντως, διατυπώνεται ισχυρός αντίλογος άλλων κυβερνητικών στελεχών, που θεωρούν ότι η απόφαση των ανακριτικών και εισαγγελικών αρχών «καταρρίπτει τους ισχυρισμούς της κατευθυνόμενης από την κυβέρνηση δίωξης».

Επισημαίνουν επίσης ότι η μη προφυλάκιση δεν οδηγεί στην απαλλαγή από την κατηγορία και δεν προδικάζει το αποτέλεσμα με πιο χαρακτηριστική περίπτωση αυτή του Ηλία Κασιδιάρη, ο οποίος αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους.

Ιδιαίτερη βαρύτητα επίσης δίνεται στο γεγονός ότι οι τέσσερις βουλευτές σε αυτή τη φάση αντιμετώπιζαν κατηγορίες μόνον για το αδίκημα της συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, που είναι αυτόφωρο κακούργημα, καθώς για όλες τις άλλες έκνομες ενέργειες που εμπλέκονται θα πρέπει να αρθεί η βουλευτικής τους ασυλία. 

protothema.gr