Για πρώτη φορά, την περασμένη εβδομάδα, το θεωρούμενο ως μεγαλύτερο ηλιοθερμικό πάρκο του κόσμου, το Ivanpah Solar Electric Generating System, στην Έρημο Μοχάβε της Καλιφόρνια, διοχέτευσε καθαρή ενέργεια στο δίκτυο, μέσω της μίας από τις τρεις μονάδες του.

Η εταιρεία NRG Energy ανακοίνωσε πως αυτή ήταν μόνο η πρώτη δοκιμασία για το – ισχύος 392 MW – πάρκο, η οποία είχε ως στόχο να επιδείξει την αποδοτικότητα της τεχνολογίας που χρησιμοποιεί. Όταν τεθεί σε πλήρη λειτουργία, το Ivanpah θα μπορεί να καλύπτει με πράσινη ενέργεια τις ανάγκες 140.000 νοικοκυριών μειώνοντας τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου που διοχετεύονται στην ατμόσφαιρα κατά 400.000 τόνους το χρόνο.

Οι τρεις μονάδες, που βρίσκονται 65 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Λας Βέγκας, χρησιμοποιούν πάνω από 170.000 κάτοπτρα (ή ηλιοστάτες), τα οποία εστιάζουν την ηλιακή ακτινοβολία σε ηλιακούς πύργους που με τη σειρά τους θα παράγουν ατμό που θα τροφοδοτεί ειδικές γεννήτριες.

\"\"

IVANPAHSOLAR
Η υλοποίηση του έργου, που αναμένεται να έχει τεθεί σε πλήρη λειτουργία έως τα τέλη του έτους, στοίχισε 2,2 δισεκατομμύρια δολάρια και χρηματοδοτήθηκε με 1,6 δισ. από το υπουργείο Ενέργειας των Ηνωμένων Πολιτειών. Εκτός από την NRG, στην προσπάθεια συμμετέχουν η Google και η BrightSource Energy.

«Στην Google επενδύουμε σε έργα ανανεώσιμης ενέργειας που έχουν τη δυνατότητα να μεταμορφώσουν το ενεργειακό τοπίο. Το Ivanpah είναι ένα τέτοιο έργο», δήλωσε ο επικεφαλής του τομέα ενέργειας και βιωσιμότητας στον τεχνολογικό όμιλο, ο οποίος έχει επενδύσει εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια στις ΑΠΕ.

\"\"

IVANPAHSOLAR

Πανοραμική φωτογραφία τμήματος του πάρκου (Φεβρουάριος 2013).

Η κατασκευή του σταθμού λίγο έλειψε να μην ολοκληρωθεί, καθώς τα έργα διακόπηκαν το 2011, εν μέσω φόβων ότι θα οδηγούσαν στον αφανισμό των απειλούμενων χελωνών της ερήμου. Τελικά η αμερικανική υπηρεσία αλιείας και άγριας ζωής έκρινε ότι το ηλιοθερμικό πάρκο δεν συνιστά απειλή για το είδος και έδωσε το πράσινο φως για την επανάληψη των έργων, έπειτα από τη μετακίνηση τμήματος του πληθυσμού σε άλλη τοποθεσία.

naftemporiki.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook