Δίχως όριο φαίνεται να είναι πλέον οι κατασχέσεις στους τραπεζικούς λογαριασμούς Ελλήνων πολιτών που βρέθηκαν σε δυσχέρεια και χρωστάνε προς το Δημόσιο.

Μετά και την καλοκαιρινή παρέμβαση του υπουργείου Οικονομικών που ενέκρινε τέτοιες δράσεις και διαδικασίες-εξπρές περί πρόσβασης των ελεγκτικών μηχανισμών στους αποταμιευτικούς ή τρεχούμενους λογαριασμούς, χιλιάδες είναι τα αιτήματα εκ μέρους φορέων του Δημοσίου για κατασχέσεις εις βάρος πολιτών. 

Ωστόσο, ενώ θα περίμενε κανείς να υπάρχει ένα στοιχειώδες ποσοτικό όριο σε αυτές τις απαιτήσεις, η κατάσταση από τα στοιχεία που βλέπουν για πρώτη φορά το φως της δημοσιότητας τείνει να γίνει ανεξέλεγκτη. Ειδικότερα, όπως σήμερα παρουσιάζει το «ΘΕΜΑ», η αναλγησία εκ μέρους του κράτους έχει φτάσει σε τέτοιο βαθμό ώστε απαιτούνται από τις τράπεζες της χώρας αναγκαστικές κατασχέσεις για ποσά ακόμη και 1 ευρώ! 

Σαν να μην έφτανε αυτό το τυφλό χτύπημα του Δημοσίου που εξελίσσεται κάτω από την πίεση για αύξηση των δημοσίων εσόδων, όπως παρουσιάζουμε, υπάρχουν εξωφρενικές περιπτώσεις απαιτήσεων από κρατικούς φορείς και δήμους ακόμα και για κατασχέσεις χρημάτων για ανεξόφλητα τέλη νεκροταφείων ύψους 4,4 ευρώ ή για ποσά 200, 300 ή και 400 ευρώ. 

Χαρακτηριστικό είναι το έγγραφο που δημοσιοποιούμε και το οποίο αφορά αναγκαστική κατάσχεση που διατάσσει προς όλες τις τράπεζες (Eurobank, Alpha Bank, Millennium, Γενική, Εθνική, Πειραιώς -και δίκτυο της πρώην Κύπρου- και Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο) ο Δήμος Κιλκίς. Με έγγραφο σημείωμά της, λοιπόν, η Ταμειακή Υπηρεσία του δήμου στις 29 Ιουλίου 2013 και με αριθμό πρωτοκόλλου 43148 απαιτεί από τις παραπάνω τράπεζες να προβούν για λογαριασμό της σε αναγκαστικές κατασχέσεις για σειρά ληξιπρόθεσμων χρεών εκ μέρους πολιτών. Μάλιστα, προσκαλούνται οι τράπεζες να καταθέσουν τα χρήματα στον λογαριασμό του δήμου εντός δέκα ημερών. 

Ωστόσο, μια ματιά στα ποσά που διεκδικεί ο δήμος είναι πραγματικά εντυπωσιακή. Από τον οφειλέτη Κ.Σ. (για ευνόητους λόγους τήρησης προσωπικών δεδομένων δεν δημοσιεύουμε το ονοματεπώνυμο) απαιτείται η δέσμευση ποσού ύψους μόλις 300,41 ευρώ. Για τον οφειλέτη Α.Π. γίνεται το ίδιο για μόλις 555,24 ευρώ, για την κυρία Α.Α. για 430,92 ευρώ, για τον οφειλέτη Π.Α. για 378,29 ευρώ κ.ο.κ. 

Αυτό όμως που προκαλεί εντύπωση είναι πως ο Δήμος Κιλκίς (όπως και πολλοί άλλοι δήμοι της χώρας) φτάνει σε τέτοιο σημείο παράκρουσης ώστε διατάσσει κατασχέσεις ακόμα και για το ποσό του ενός ευρώ! Πρόκειται για οφειλή από Τέλος Ακίνητης Περιουσίας του έτους 2008 του οφειλέτη Κ.Σ., όπως φαίνεται στο σχετικό έγγραφο που παρουσιάζουμε. 

Ο συγκεκριμένος πολίτης συνολικά οφείλει στον Δήμο Κιλκίς 203,31 ευρώ, όμως η ανάλυση αυτών των οφειλών προκαλεί από γέλιο μέχρι και κλάματα. Κι αυτό διότι το κράτος απαιτεί μέχρι και τα 4,4 ευρώ που χρωστά για τέλη νεκροταφείου ή 1,5 ευρώ για χρέος ΤΑΠ. Το πιο «χοντρό» όμως της υπόθεσης είναι οι προσαυξήσεις που επιβάλλονται. Κάπως έτσι, σε έναν εκ των στοιχείων αδύναμο οικονομικά πολίτη τα τέλη νεκροταφείου που κανονικά έφταναν τα 4,40 ευρώ τελικά θα πάνε στα 7,56 ευρώ λόγω προσαύξησης 3,16 ευρώ. Ο ίδιος πολίτης θα απολέσει από τον λογαριασμό του 300,41 ευρώ, εκ των οποίων το 1/3 περίπου (τα 97,10 ευρώ) θα είναι μόνο προσαυξήσεις. 

Κρούουν τον κώδωνα οι τράπεζες - Το υπουργείο «δεν έχει εικόνα» 

Ηδη από τον Ιούλιο καταφθάνουν χιλιάδες αιτήματα κρατικών οργανισμών προς τις τράπεζες με στόχο τις δεσμεύσεις ποσών από τραπεζικούς λογαριασμούς μεγάλων αλλά και πολύ μικρών οφειλετών, ενώ ήδη από τις πρώτες ημέρες του Σεπτεμβρίου έχει ξεκινήσει το πρώτο -αθόρυβο ομολογουμένως προς το παρόν- κύμα κατασχέσεων. Οπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, ήδη δήμοι της Δυτικής Ελλάδας, της Πελοποννήσου, της Δυτικής και Κεντρικής Μακεδονίας πολιορκούν τις τράπεζες. Μάλιστα, αρκετές έχουν ήδη ενημερώσει το υπουργείο Οικονομικών για ανεξέλεγκτο κύμα απαιτήσεων που θα αποτελέσει βόμβα στα θεμέλια της κοινωνίας, αλλά και για τον φόβο κύματος ανάληψης καταθέσεων εάν οι πολίτες αντιληφθούν τον τρόπο με τον οποίο δρα το Δημόσιο. 

Το θέμα μάλιστα έχει φτάσει μέχρι και στον γενικό γραμματέα Εσόδων κ. Χάρη Θεοχάρη, ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν έχει προς το παρόν εικόνα, θεωρώντας πως οι κατασχέσεις αφορούν ποσά μεγαλύτερα των 5.000 ευρώ ανά περίπτωση. Υστερα όμως από τις σημερινές μας αποκαλύψεις κανένας δεν δικαιολογείται να υποστηρίξει πως δεν γνωρίζει τι συμβαίνει. 

protothema.gr