Ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor’s επιβεβαίωσε την αξιολόγηση Β-/Β για την Ελλάδα, με outlook «σταθερό».

Όπως επισημαίνει ο οίκος, η μείωση του ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών, η δημοσιονομική εξυγίανση και η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, αποδεικνύουν ότι η οικονομία επανεξισορροπείται.

«Θεωρούμε ότι τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης παραμένουν αποφασισμένα να διατηρήσουν την Ελλάδα στην ευρωζώνη και ως εκ τούτου επιβεβαιώνουμε την αξιολόγησή μας Β-/Β για τη χώρα», αναφέρει η Standard & Poor’s σε ανακοίνωσή της.

«Το outlook για την μακροπρόθεσμη αξιολόγηση είναι σταθερό, και ισορροπεί την άποψή μας για τη δέσμευση της κυβέρνησης έναντι της δημοσιονομικής και διαρθρωτικής προσαρμογής, σε σχέση με τις οικονομικές και πολιτικές προκλήσεις που συναντά στην προσπάθειά της να το κάνει», επισημαίνει ακόμη.

Αναμένει δε ότι το ελληνικό ΑΕΠ θα συρρικνωθεί κατά 4% το 2013 και κατά 1% το 2014, διότι τα διαθέσιμα εισοδήματα μειώνονται ως αποτέλεσμα της απώλειας θέσεων εργασίας, της μείωσης των μισθών και της δημοσιονομικής εξυγίανσης.

Το ΑΕΠ αναμένεται να εμφανίσει ρυθμό ανάπτυξης 1%, το 2015, εκτιμά ο οίκος αξιολόγησης.

Ο οίκος Standard & Poor’s εξηγεί ότι η αξιολόγηση Β- για την Ελλάδα, αντανακλά την εικόνα της για τις αβέβαιες προοπτικές ανάπτυξης, το υψηλό παρόλα αυτά φορτίο χρέους. Την ίδια στιγμή, η αξιολόγηση της Ελλάδας υποστηρίζεται από το σχετικά υψηλό κατά κεφαλήν ΑΕΠ (αν και ακόμη υποχωρεί), τις σημαντικές δημοσιονομικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, και τις μεγάλες γραμμές ρευστότητας (υπό όρους) από την ευρωζώνη και το ΔΝΤ.

«Εκτιμούμε ότι το ΑΕΠ θα συρρικνωθεί κατά 4% το 2013 και κατά 1% το 2014 λόγω της μείωσης των διαθέσιμων εισοδημάτων που προκύπτουν από τις περαιτέρω απώλειες θέσεων εργασίας, τη μείωση των μισθών και τη δημοσιονομική εξυγίανση, προτού ανακάμψει σε ανάπτυξη 1% το 2015», αναφέρει η Standard & Poor’s.

Η κατανάλωση έχει υποχωρήσει λόγω της αύξησης της ανεργίας, της μείωσης των μισθών, της αύξησης των φόρων και της σοβαρής δημοσιονομικής συρρίκνωσης, εν τω μέσω της επιδείνωσης των πιστωτικών συνθηκών. «Θεωρούμε ότι η επενδυτική ανάπτυξη θα παραμείνει αρνητική καθώς  οι τοπικές τράπεζες περιορίζουν το δανεισμό και οι επιχειρήσεις είναι σε διαδικασία απομόχλευσης, σε συνδυασμό με το σημαντικό πιστωτικό ρίσκο στην οικονομία».

Στα θετικά, η S&P θεωρεί πως η οικονομία επανεξισορροπείται. «Αναμένουμε ότι το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών θα υποχωρήσει σε περίπου 1% του ΑΕΠ φέτος, από το σχεδόν 15% το 2008, λόγω μιας σημαντικής συρρίκνωσης των εισαγωγών και των χαμηλότερων τόκων μετά από τα δύο στάδια αναδιάρθρωσης του χρέους το 2012. Μεσοπρόθεσμα θεωρούμε ότι το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών θα ενισχυθεί σταδιακά ως αποτέλεσμα του εν εξελίξει επαναπροσανατολισμού της οικονομίας προς την εξωτερική ζήτηση. Θεωρούμε ότι αυτό θα συμβεί καθώς η τρέχουσα χαμηλή επίδοση των εξαγωγών ενισχύεται από την αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας, ιδιαίτερα εάν συνοδεύεται από πολιτική σταθερότητα».

Επισημαίνει ακόμη ότι οι έντονες οικονομικές πιέσεις και η εφαρμογή της νέας εργατικής νομοθεσίας, σπάνε τις προηγούμενες μισθολογικές ακαμψίες. «Τονίζουμε ότι από το 2010, το συνολικό εργασιακό κόστος της ελληνικής οικονομίας έχει μειωθεί σημαντικά: σύμφωνα με την Κομισιόν, ο δείκτης ανταγωνιστικότητας στο β΄ τρίμηνο του 2013 με βάση το σχετικό κόστος εργασίας ανά μονάδα προϊόντος ήταν σχεδόν 3% χαμηλότερα από το επίπεδο του 2000, το οποίο αποκαθιστά και με το παραπάνω τη χαμένη ανταγωνιστικότητα των τιμών πριν από την κρίση.

Αναμένει ακόμη ότι οι συνεχιζόμενες πτωτικές πιέσεις στους ονομαστικούς μισθούς, να συνοδευτούν από μια περαιτέρω αύξηση της ανεργίας περίπου στο 28,5% μέχρι το τέλος του 2014, εν μέρει εξαρτώμενη από το πότε θα έλθουν οι απολύσεις στο δημόσιο τομέα. Από το 2010, οι ονομαστικοί μισθοί του ιδιωτικού τομέα έχουν υποχωρήσει περισσότερο στην Ελλάδα από οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή οικονομία, συμπεριλαμβανομένων και των χωρών της Βαλτικής, το οποίο «κατά την άποψή μας έχει υπονομεύσει την ελληνική κοινωνική σταθερότητα».

«Ενώ βλέπουμε την αλλαγή στη δυναμική εξωτερικής ροής σχετικά θετικά, επισημαίνουμε ότι οι εξωτερικές ευπάθειες της Ελλάδας παραμένουν, δεδομένου του μεγάλου αποθέματος του εξωτερικού χρέους. Θεωρούμε ότι η πρόοδος της κυβέρνησης στη μείωση του ελλείμματος του προϋπολογισμού, είναι σημαντική. Αναμένουμε ότι το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης θα υποχωρήσει στο 4% του ΑΕΠ φέτος από το 15,6% το 2009, κυρίως λόγω της μείωσης των επιτοκίων μετά από την επιτυχημένη ανταλλαγή χρέους πέρυσι, οδηγώντας ενδεχομένως σε ένα μικρό πρωτογενές πλεόνασμα».

Ο οίκος αξιολόγησης τονίζει πως οι μεταρρυθμίσεις στη δημόσια διοίκηση, στην υγειονομική περίθαλψη και στη φορολογική διοίκηση, δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί και ότι η διαδικασία ιδιωτικοποιήσεων είναι αργή. Ωστόσο, εάν η κυβέρνηση πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα φέτος, αυτό θα μπορούσε, κατά την άποψη του οίκου, να προκαλέσει μια πρόσθετη χαλάρωση των όρων δανεισμού από τους επίσημους δανειστές. Αυτό θα μπορούσε να βοηθήσει την κυβέρνηση να μειώσει ή ακόμη και να εξαλείψει το χρηματοδοτικό κενό για την περίοδο 2015-2016.

Παρά την αναδιάρθρωση του χρέους και τη σημαντική χαλάρωση των όρων δανεισμού από τους επίσημους δανειστές μέχρι στιγμής, η S&P αναμένει ότι το καθαρό χρέος της γενικής κυβέρνησης θα διαμορφωθεί στο 170% του ΑΕΠ το διάστημα 2013-2015. Αυτό θα εξαρτηθεί, όπως σχολιάζει, από την συμμόρφωση της Ελλάδας με τους στόχους του προγράμματος διάσωσης από την ευρωζώνη και το ΔΝΤ, καθώς και της ικανότητας της κυβέρνησης να δημιουργήσει έσοδα από τις ιδιωτικοποιήσεις, και από τις επιδόσεις της ανάπτυξης της οικονομίας.

capital.gr


Πηγή:www.capital.gr