Τρεις σημαντικοί σταθμοί υπάρχουν τους επόμενους μήνες, που θα κρίνουν σε μεγάλο βαθμό τι θα γίνει με τη διαχείριση του ελληνικού δημόσιου χρέους. Αυτό εκτιμά και η κυβέρνηση, η οποία προετοιμάζεται αναλόγως, σε όλα τα επίπεδα.

Ο πρώτος σταθμός είναι το Eurogroup του Νοεμβρίου όπου, με την παρουσία της τρόικας, θα υπάρξει σναλυτική ενημέρωση για το κλείσιμο του τρέχοντος προϋπολογισμού, αλλά και για τους στόχους που έχουν τεθει ενόψει του 2014.

Ο δεύτερος σταθμός είναι το Eurogroup του Δεκεμβρίου, στο οποίο αναμένεται να καθοριστούν οι χρηματοδοτικές ανάγκες του ελληνικού προγράμματος (υπό την προϋπόθεση, φυσικά, ότι θα έχει σχηματιστεί κυβέρνηση και στη Γερμανία…).

Τρίτος σταθμός είναι το Eurogroup του Απριλίου, στο οποίο εκτιμάται ότι, άνευ απροόπτου, θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και τα βήματα που πρέπει να γίνουν.

Σε ό,τι αφορά στην κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού, η Ελλάδα είτε θα δεχτεί να καλυφθεί από μία έξτρα βοήθεια 9-11 δισ. ευρώ για το 2014, με χαμηλό επιτόκιο -ίσως και κάτω από 1,5%- είτε θα επιλέξει να βγει στις αγορές για να δανειστεί με υψηλό επιτόκιο 5-6%, ανακτώντας όμως μέρος της ανεξαρτησίας στην άσκηση οικονομικής πολιτικής.

Ο Γιάννης Στουρνάρας, μιλώντας στο Βήμα, περιέγραψε τη στάση του σε αυτό το δίλημμα: «Η απάντηση θα είναι \’ναι\’ αν μας ζητήσουν διαρθρωτικά μέτρα για την οικονομία, όπως η άρση των εμποδίων εισόδου επιχειρήσεων στην οικονομία, η ολοκλήρωση της απελευθέρωσης των αγορών και των επαγγελμάτων και αλλαγές εκσυγχρονισμού. Η απάντηση είναι \’όχι\’ αν απαιτήσουν πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα και πολύ περισσότερο οριζόντιες παρεμβάσεις και διαφοροποιήσουν το στόχο που έχουμε συμφωνήσει για την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 3% του ΑΕΠ το 2015 και 4,5% το 2016».

imerisia.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook