Τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ είναι ευρωπαϊκά σύνορα, όπως ευρωπαϊκή είναι και η ευθύνη για την τραγωδία στην Λαμπεντούζα, σημείωσαν σε συνεντεύξεις Τύπου στο Στρασβούργο αρχηγοί πολιτικών ομάδων του Ευρωκοινοβουλίου.
«Τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ είναι ευρωπαϊκά σύνορα και ευρωπαϊκή ευθύνη», υπογράμμισε ο επικεφαλής της Ομάδας των Σοσιαλιστών – Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Χάνες Σβόμποντα.
Δεν εναπόκειται μόνο στην Ελλάδα, την Ιταλία ή τη Μάλτα, η μέριμνα για το ζήτημα της μετανάστευσης αλλά στο σύνολο της Ευρώπης, γιατί η Ευρώπη είναι εκείνη που δεν θέλει να καταλυθεί από μετανάστες, είπε ο επικεφαλής των Σοσιαλιστών. «Αν η Ευρώπη δεν θέλει πρόσφυγες και μετανάστες από τις χώρες του Νότου, θα πρέπει να τις βοηθήσει και να χρηματοδοτήσει δράσεις για να προλάβει τη μετανάστευση».
Η συμπρόεδρος της Ομάδας των Πρασίνων Ρεμπέκα Χαρμς χαρακτήρισε «κροκοδείλια δάκρυα» τις εκφράσεις λύπης για την τραγωδία στην Λαμπεντούζα και εξέφρασε την θλίψη της για το γεγονός ότι «δεν υπάρχει ένα Ψήφισμα που να λέει πως διδαχθήκαμε κάτι απ\’ αυτή την φρικτή κατάσταση», εκτιμώντας ότι πρωταρχικός στόχος της ΕΕ θα έπρεπε να ήταν η διαμόρφωση της περαιτέρω αντίδρασής της.
Είναι σκανδαλώδες να ισχυρίζεται το Ευρωκοινοβούλιο ότι δεν γνωρίζει τι συμβαίνει με τους λαθρομετανάστες, είπε ο έτερος συμπρόεδρος της Ομάδας των Πρασίνων Ντανιέλ Κον Μπεντίτ, τονίζοντας ότι «Η Ευρώπη θα πρέπει να αναρωτηθεί ένα πράγμα: Ποιες είναι οι νόμιμες μεταναστευτικές δυνατότητες στην Ευρώπη».
Επανέλαβε δε την άποψη του ότι «η Ευρώπη είναι ένα σπίτι για όλους. Έχουμε ξεχάσει όμως να φτιάξουμε πόρτες, οπότε ο κόσμος θα συνεχίσει να μπαίνει από τα παράθυρα», για να συμπεράνει ότι η Ευρώπη χρειάζεται κανόνες μετανάστευσης, χωρίς κάτι τέτοιο να σημαίνει πλήρη αποφυγή των λαθρομεταναστών.
«Η διεθνής κοινότητα και ειδικότερα η Ευρώπη, πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της», δήλωσε ο Πρόεδρος των Φιλελευθέρων Γκι Φέρχοφστατ, αναφερόμενος στην κατάσταση των προσφύγων από τη Συρία και χαρακτήρισε το ναυάγιο «μία διαρκή τραγωδία», καθιστώντας σαφές ότι η ΕΕ πρέπει να προβεί σε συγκεκριμένες πολιτικές για να διασφαλίσει την αλληλεγγύη, ώστε να υπάρξει κοινή διαχείριση των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, στο πλαίσιο της οποίας η Frontex θα βοηθάει σε επιχειρήσεις διάσωσης σε τέτοιες τραγωδίες, ενώ τόσο η Frontex, όσο και το Ευρωπαϊκό Γραφείο Υποστήριξης για το Άσυλο θα μπορέσουν να λειτουργήσουν με βάση τα κονδύλια που λαμβάνουν ετησίως.
«Πρέπει η ΕΕ να απαλλαγεί από τις 28 διαφορετικές εθνικές διαδικασίες και να έχει μια κοινή προσέγγιση, αποφασίζοντας πόσους και ποιους θα αφήνει να εισέλθουν κάθε χρόνο», κατέληξε ο κ. Φέρχοφστατ.
Ο επικεφαλής της Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Ζοζέφ Ντολ έκανε λόγο για «τραγωδία τεραστίων διαστάσεων» αναφερόμενος στο ναυάγιο και σημείωσε πως «η Ευρώπη πρέπει να είναι συνώνυμη της ελπίδας για όσους θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή τους επιβιβαζόμενοι σε τέτοια σκάφη» για να φθάσουν σε ευρωπαϊκό έδαφος.
protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook