Η Νάπολη βρίσκεται και πάλι αντιμέτωπη με το χρόνιο πρόβλημα των απορριμμάτων που προκαλεί τη δυσαρέσκεια των κατοίκων. Σε πολλές από τις κεντρικές οδούς της πόλης, η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται με μεγάλη δυσκολία εξαιτίας των χιλιάδων τόνων σκουπιδιών, που οι δημοτικές αρχές αδυνατούν να περισυλλέξουν.

Με την άνοδο της θερμοκρασίας, η δυσοσμία αρχίζει να γίνεται πλέον αφόρητη. Το τελευταίο εικοσιτετράωρο, πολλοί κάτοικοι της μεγαλούπολης του ιταλικού Νότου αποφάσισαν να ανοίξουν τους κάδους και να μεταφέρουν τις σακούλες στη μέση του δρόμου, για να αναγκάσουν, με τον τρόπο αυτό, τους υπευθύνους του δήμου να παρέμβουν και να λύσουν, έστω και προσωρινά, το πρόβλημα.

Η κίνηση των αυτοκινήτων παρέλυσε επί σειρά ωρών, συμπεριλαμβανομένων και οδικών αρτηριών που οδηγούν σε κύρια νοσοκομεία της πόλης. Ο νομάρχης της Νάπολης, Αντρέα Ντε Μαρτίνο, ζήτησε να δημιουργηθεί ειδική ομάδα της αστυνομίας, που να προσπαθήσει να αποτρέψει νέες διαδηλώσεις των κατοίκων στις πιο «ευαίσθητες» συνοικίες.

Αυτήν τη ώρα, οι χώροι ταφής απορριμμάτων και οι μονάδες για την καύση τους και την παραγωγή ενέργειας, όπως αυτή που βρίσκεται στην τοποθεσία Ατσέρα, είναι πλέον υπερπλήρεις και δεν διαφαίνονται νέες, ρεαλιστικές λύσεις. «Παίζουμε με την εικόνα της πόλης μας αλλά και με την καθημερινή ζωή των κατοίκων» δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Ροζάριο Φεράρα, πρόεδρος του εμπορικού κέντρου «Toledo».

Eν τω μεταξύ, 17.000 μέλη των εμπορικών ενώσεων Confcommercio και Confesercenti έκαναν γνωστό ότι «αν η κατάσταση δεν βελτιωθεί άμεσα, θα μεταβούν στη Ρώμη, για να ζητήσουν ακρόαση και βοήθεια από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Τζόρτζιο Ναπολιτάνο».

zougla