Τα όρια του σκανδάλου αγγίζει η απόφαση για «φρένο» στους ελέγχους τεράστιων οικονομικών αδικημάτων. Παρά τη δημοσιότητα και τον… ντόρο για τις περίφημες υποθέσεις της λίστας Λαγκάρντ και άλλων παρόμοιων καταλόγων (Λιχτενστάιν, ακίνητα Λονδίνου, Λουξεμβούργου) με εμβάσματα Ελλήνων στο εξωτερικό, αυτές οδεύουν προς το αρχείο!

Το υπουργείο Οικονομικών παραδέχεται ότι σταματά την έρευνα για υποθέσεις φοροδιαφυγής, που αναφέρονται στις συγκεκριμένες λίστες, την ώρα που «καταπέλτη» για την βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους αποτελεί η έκθεση που συνέταξε το γραφείο προϋπολογισμού του κράτους με θέμα «το δημόσιο χρέος μετά το τέλος του μνημονίου (2014)», καθώς γίνεται λόγος για νέα μέτρα, ενώ χαρακτηρίζεται «ψευδαίσθηση» η επιστροφή της χώρας στις αγορές μετά το 2014.

Στην 21 σελίδων έκθεση που εκπόνησε ομάδα εργασίας με επικεφαλής τον καθηγητή Π. Καζάκο, διαπιστώνεται ότι το χρέος δεν πρόκειται να τεθεί σε τροχιά μείωσης και να γίνει βιώσιμο ως το 2020 ή το 2022.

Όπως επισημαίνεται στην έκθεση, «η τρέχουσα δανειακή σύμβαση με την τρόικα με όρους που περιλαμβάνονται στο \”Μνημόνιο\” λήγει το 2014. Τότε θα καταβληθεί η τελευταία δόση. Από το β΄ εξάμηνο 2014 οι πόροι που διαθέτει η χώρα δεν θα επαρκούν για να καλύψει τις υποχρεώσεις προς πληρωμή των τόκων για τα δάνεια που έχει λάβει.

Ειδικότερα, δεν θα επαρκεί το πρωτογενές πλεόνασμα (=περίσσευμα φόρων πάνω από τις δαπάνες) για την πληρωμή των τόκων. Κάπως απλά, η διαφορά μεταξύ τόκων και πρωτογενούς πλεονάσματος είναι το \”δημοσιονομικό κενό\”.

Επίσημα το \”δημοσιονομικό κενό\” υπολογίζεται με βάση την τρέχουσα πολιτική προσαρμογής. Αν η τελευταία αλλάξει, πχ αν αυξηθούν οι κοινωνικές δαπάνες, τότε ceteris paribus το κενό γίνεται μεγαλύτερο και μαζί του οι δανειακές ανάγκες.

Το ίδιο ισχύει αν υπάρξει υστέρηση των φορολογικών εσόδων. Το ΔΝΤ προβλέπει ένα \”δημοσιονομικό κενό\” 4,4 δισ. ευρώ προς τα τέλη 2014 και επιπλέον 6,5 δισ. ευρώ το 2015, συνολικά 11 δισ. ευρώ».

Σύμφωνα με την ίδια έκθεση, «η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί ότι το κενό είναι μικρότερο, ελπίζοντας ότι θα πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα 2,83 δισ. ευρώ. Όπως και να διαμορφωθεί τελικά, το \”κενό\” θα πρέπει να καλυφθεί, πράγμα που μπορεί να γίνει με νέο δανεισμό, μείωση των επιτοκίων και νέα μέτρα ή με έναν συνδυασμό όλων αυτών. Η κυβέρνηση αποκλείει νέα μέτρα.

Ας προσθέσουμε ότι το \”κενό\” διευρύνεται αν προσθέσουμε τις δαπάνες πληρωμής ληξιπρόθεσμων χρεών. Τότε μετονομάζεται σε \”χρηματοδοτικό κενό\”. Η Ελλάδα δεν θα είναι εύκολο να δανεισθεί με λογικούς όρους από τις αγορές για να καλύψει το \”κενό\” αυτό, δηλαδή να πληρώσει τους τόκους και να αποπληρώσει ληξιπρόθεσμα δάνεια».

Κώστας Συλιγάρδος
Δημοσιογράφος

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook