Η αντίστροφη μέτρηση για το \”Cretan Union Cup\” έχει ξεκινήσει, με την έναρξη της σπουδαίας ιστιοπλοϊκής διοργάνωσης να είναι προγραμματισμένη για τη Δευτέρα (14/10).
Την Πέμπτη (10/10) δόθηκε συνέντευξη τύπου στο Νεώριο Μόρο.
Η ενημέρωση από τον ΙΟΧ:
Η πανηγυρική έναρξη του σπουδαίου ιστιοπλοϊκού γεγονότος, που φέρει την ονομασία \”Cretan Union Cup\” συμβολίζοντας την συμπλήρωση των 100 ετών από την ιστορική Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα, πλησιάζει. Την ερχόμενη Δευτέρα (14/10) στις 10 το πρωί, τα σκάφη θα πάρουν εκκίνηση από τα Χανιά, με τον τερματισμό να έχει οριστεί για την Κυριακή 20 του μήνα στον Άγιο Νικόλαο.

Τα σκάφη και τα πληρώματά τους ξεκινούν έτσι τον κατάπλου στα Χανιά, που είναι προγραμματισμένος για το Σάββατο (12/10). Μέχρι της ενάρξεως του αγώνα, που θα έχει πανηγυρικό χαρακτήρα, θα υπάρξει επετειακή εκδήλωση στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων, την Κυριακή (13/10) το απόγευμα ενώ θα ακολουθήσει η συγκέντρωση των κυβερνητών στις εγκαταστάσεις του Ιστιοπλοϊκού Ομίλου Χανίων, στο Νεώριο Μόρο και η επίσημη τελετή έναρξης.

Ο αγώνας, που διοργανώνεται από την Περιφέρεια Κρήτης, την Ελληνική Ιστιοπλοϊκή Ομοσπονδία (Ε.Ι.Ο.) και τους Ναυταθλητικούς Ομίλους της Κρήτης, ξεκίνησε άτυπα, με την πραγματοποίηση της συνέντευξης Τύπου που δόθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης (10/10) στις εγκαταστάσεις του Ι.Ο.Χ. Παρόντες ήταν η εκπρόσωπος της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων, αρμόδια σε θέματα αθλητισμού, Κατερίνα Ζομπανάκη, η πρόεδρος του Ναυτικού Ομίλου Χανίων, Χαρούλα Μυλωνάκη, ο υπεύθυνος του τμήματος ανάπτυξης ιστιοπλοΐας Κωνσταντίνος Μανιουδάκης και ο πρόεδρος του Ιστιοπλοϊκού Ομίλου Χανίων, Μανόλης Μπαρμπόπουλος.  

\"Zompanaki\"
Εν αρχή, η κυρία Ζομπανάκη, τόνισε: «Με μεγάλη χαρά, η Περιφέρεια Κρήτης συμμετέχει στη διοργάνωση του διεθνούς ιστιοπλοϊκού αγώνα Cretan Union Cup που πραγματοποιείται φέτος στο πλαίσιο του εορτασμού των 100 χρόνων της Ένωσης της Κρήτης με την υπόλοιπη Ελλάδα. Τα ιστιοφόρα του αγώνα που θα καταπλεύσουν στα χανιώτικα νερά, σηματοδοτούν με την παρουσία τους μια ιδιαίτερη στιγμή στην ιστορία της Κρήτης, όπου η μεγαλόνησος έγινε κομμάτι της μεγάλης πατρίδας. Διασχίζουν τα όμορφα νερά μας, θυμίζοντας σε όλους τη μοναδική σχέση των Κρητών με τη θάλασσα. Μια θάλασσα που μας αγκαλιάζει και προσδίδει στον χαρακτήρα μας, το θάρρος και την τόλμη, τη γενναιότητα και την αυταπάρνηση, στοιχεία που κύρια συνετέλεσαν στους αγώνες για την Ένωση με τη μητέρα Ελλάδα. Το Cretan Union Cup είναι ένα σημαντικό αθλητικό γεγονός που ταιριάζει στον εορτασμό του κορυφαίου γεγονότος. Θα θέλαμε να δώσουμε τα θερμά μας συγχαρητήρια στους Ιστιοπλοϊκούς Ομίλους της Κρήτης και κυρίως στον Ιστιοπλοϊκό και το Ναυτικό Όμιλο Χανίων για τη σημαντική συμβολή τους στη διοργάνωση και να ευχηθούμε ολόψυχα κάθε επιτυχία στους ιστιοπλόους που θα συμμετάσχουν».

\"Mylonaki\"
Εν συνεχεία, η κυρία Χαρούλα Μυλωνάκη επεσήμανε: «Είναι μεγάλη μας τιμή και χαρά που τα Κρητικά Ναυτικά σωματεία -και στέκομαι ιδιαίτερα στον Ιστιοπλοϊκό και το Ναυτικό Όμιλο Χανίων- ανταποκρίθηκαν σ’ ένα μεγάλο κάλεσμα. Στο κάλεσμα του εορτασμού των 100 χρόνων από την Ένωση της Κρήτης μας με την  υπόλοιπη Ελλάδα. Ο συμβολισμός των πανιών των ιστιοπλοϊκών σκαφών είναι πολύ έντονος για τη ναυτοσύνη και την Κρήτη. Από τα αρχαιότατα χρόνια είναι πολύ μεγάλη η συμβολή του αθλητισμού και του πολιτισμού στο κοινωνικό και ιστορικό γίγνεσθαι του κάθε τόπου. Δεν θα μπορούσε λοιπόν φέτος, ο αθλητισμός να απέχει από το γεγονός που σηματοδότησε μία μεγάλη αλλαγή για την Κρήτη και την υπόλοιπη Ελλάδα… Τα 100 χρόνια της Ένωσης είναι ιδιαίτερα συμβολικά. Για το Ναυτικό Όμιλο, που φέτος κλείνει τα 80 χρόνια ιστορίας του στο χώρο του Ναυταθλητισμού, η συμμετοχή μας στο Cretan Union Cup είναι ο καλύτερος τρόπος για να δείξουμε πόσο μεγάλη είναι η συμβολή του αθλητισμού. Ένας αθλητισμός που είναι παραμελημένος τα τελευταία χρόνια λόγω της οικονομικής συγκυρίας που διανύουμε. Πιστεύουμε ότι θα είναι μια εξαιρετική διοργάνωση. Όλοι οι φορείς έχουν συμβάλλει τα μέγιστα ώστε να υπάρξει η μεγαλύτερη δυνατή επιτυχία. Ευχαριστούμε όλους όσους συμμετέχουν για να πραγματοποιηθούν εξαιρετικοί αγώνες. Τα Χανιά είναι περήφανα που ξεκινούν το Cretan Union Cup».

\"Manioudakis\"
Ο κύριος Κωνσταντίνος Μανιουδάκης, από την πλευρά του, επίτιμος πρόεδρος του Ν.Ο. Χανίων, τόνισε: «Το Cretan Union Cup θα ξεκινήσει από τα Χανιά πανηγυρικά γιατί θέλουμε να συμβολίσουμε τη στιγμή της έπαρσης της σημαίας, την 1η Δεκεμβρίου του 1913, σαν επισφράγιση της Ένωσης και δικαίωσης των αγώνων και θυσιών του κρητικού λαού. Τα οφέλη του αγώνα είναι σημαντικά. Μας δίνεται η ευκαιρία να προβάλλουμε την ένδοξη κρητική ιστορία, τον πολιτισμό μας και τα αξιοθέατα του τόπου μας. Μας δίνεται η ευκαιρία να εκφράσουμε την πατροπαράδοτη κρητική φιλοξενία και να αναδείξουμε τον τόπο μας σαν ιδανικό, ναυταθλητικό προορισμό».

Ο κ. Μανιουδάκης στάθηκε στη συνέχεια, στην εκδήλωση που θα διοργανωθεί την παραμονή της έναρξης του αγώνα ενώ προέβη σε λεπτομέρειες όσον αφορά τον πανηγυρικό χαρακτήρα που θα δοθεί στην εκκίνηση των σκαφών: «Η εκδήλωση στο Πνευματικό Κέντρο θα έχει επετειακό χαρακτήρα. Την παρουσίαση έχει αναλάβει ο Τομέας Πολιτισμού του Δικηγορικού Συλλόγου Χανίων, συνεργαζόμενος με ομάδα καλλιτεχνών της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και καλλιτέχνες της περιοχής μας. Θα είναι μία εκδήλωση λόγου, μουσικής και χορού, σε ένα ενιαίο σενάριο και θα επιχειρηθεί, για να χρησιμοποιήσω την ακριβή έκφραση των καλλιτεχνών, μια μαγική κατάδυση στο βαθύ μπλε της ψυχής του Έλληνα προσεγγίζοντας συγχρόνως την ιστορική διαδρομή της Κρήτης μέχρι την πολυπόθητη Ένωση. Η δε εκκίνηση των σκαφών θα είναι πανηγυρική καθώς θα γίνουν τα εξής: Επίσημη έπαρση της σημαίας με το άγημα του Ναυτικού και την μπάντα του. Αεροσκάφη της αερολέσχης Ηρακλείου και της κρητικής αερολέσχης -τέσσερα αεροπλανάκια- θα υπερίπτανται της περιοχής. Μία κανονιοφόρος του Πολεμικού Ναυτικού θα είναι αγκυροβολημένη στην περιοχή, η οποία φέρει και το όνομα \”Αήττητος\”. Και, τέλος, σκάφη τα οποία ναυλοχούν στην περιοχή, θα τιμήσουν με την παρουσία τους την εκκίνηση. Η οποία εκκίνηση θα δοθεί με βολή πυροβόλου που θα είναι στην περιοχή της σημαίας του Φρουρίου Φιρκά», κατέληξε ο κ. Μανιουδάκης.

\"Mparmpopoulos\"
Τέλος, ο κ. Μανόλης Μπαρμπόπουλος δήλωσε: «Αποτελεί μεγάλη μας τιμή που θα ξεκινήσει αυτός ο σπουδαίος αγώνας από τα Χανιά. Θεωρούμε πως ταυτόχρονα αποτελεί το έναυσμα για τη συνεργασία των Ομίλων της Κρήτης ώστε όλοι μαζί να μπορούμε να στήνουμε μεγάλα ιστιοπλοϊκά γεγονότα. Θέλω να ευχαριστήσω όσους βοήθησαν έτσι ώστε ο αγώνας να στεφθεί, πιστεύουμε, με απόλυτη επιτυχία. Ν’ αναφερθώ ιδιαίτερα στην Περιφέρεια Κρήτης και φυσικά σε όσους, εμφανείς και αφανείς ήρωες, στήνουμε αυτό τον αγώνα. Είμαι περήφανος και ικανοποιημένος που είχαμε μια άριστη συνεργασία με τον Ναυτικό Όμιλο Χανίων, βάζοντας τη δική μας σφραγίδα ώστε αυτός ο αγώνας να έχει επιτυχία».

Να σημειωθεί ότι η επίσημη έπαρση της σημαίας στο Φρούριο Φιρκά έχει οριστεί για τις 9 το πρωί της Δευτέρας (14/10). Μία ώρα αργότερα, τα σκάφη θα λάβουν εκκίνηση από το Ενετικό Λιμάνι των Χανίων.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook