Δικαστικές προσφυγές για την κατοχύρωση της περιουσίας του ασφαλιστικού φορέα των εργαζομένων στη ΔΕΗ, ύψους 11,9 δισ. ευρώ, η οποία είναι ενσωματωμένη στην περιουσία της επιχείρησης, ανήγγειλε σήμερα ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ κ. Ν. Φωτόπουλος.

 Το ΔΣ της ΓΕΝΟΠ θα συνεδριάσει απόψε για να αποφασίσει τη μορφή και το χρόνο των κινητοποιήσεων. Η εισήγηση προβλέπει επαναλαμβανόμενες 48ωρες απεργίες, με έναρξη μια εβδομάδα πριν την κατάθεση του νομοσχεδίου για την περαιτέρω μετοχοποίηση της. ΔΕΗ. Δηλαδή αν η ρύθμιση κατατεθεί στις 15 Μαΐου με το μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό πλαίσιο, οι κινητοποιήσεις προγραμματίζεται να ξεκινήσουν στις 7 Μαΐου. Αναφορικά δε με τις επιπτώσεις στην ηλεκτροδότηση και τους καταναλωτές, ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ ανέφερε ότι η απεργία είναι νόμιμο δικαίωμα και σε οποιονδήποτε κλάδο γίνεται, έχει επιπτώσεις.

Η ΓΕΝΟΠ έστρεψε τα βέλη της σήμερα κατά του υπουργού Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, του Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης κ. Λ .Ρακιντζή για το πόρισμα που έκρινε παράνομες τις χρηματοδοτήσεις του συνδικάτου από την επιχείρηση, που έχουν διακοπεί αλλά η ΓΕΝΟΠ σκοπεύει να διεκδικήσει εκ νέου ("δεν θα αφήσουμε έτσι το ζήτημα", είπε ο κ. Φωτόπουλος) καθώς και κατά του αναπληρωτή διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΗ κ. Απ. Μπαράτση.

Ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ υποστήριξε σήμερα ότι αν προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ το αποτέλεσμα θα είναι η αύξηση των λογαριασμών του ηλεκτρικού καθώς το μέλημα των ιδιωτών θα είναι η εξασφάλιση κερδοφορίας και όχι η κοινωνική πολιτική. Σήμερα, όπως είπε, η ΔΕΗ έχει το τρίτο φθηνότερο τιμολόγιο στην ΕΕ ενώ στις άλλες χώρες που έγιναν ιδιωτικοποιήσεις οι τιμές αυξήθηκαν μέχρι και στο διπλάσιο. Η ΓΕΝΟΠ προσφέρεται επίσης να παράσχει δάνειο ύψους 400 εκατ. ευρώ στην κυβέρνηση, όσα περίπου αναμένονται τα έσοδα από την πώληση του 17 % των μετοχών της εταιρίας, προκειμένου να αποτρέψει την πώληση.

Αναφορικά με το ασφαλιστικό, οι δικαστικές προσφυγές της ΓΕΝΟΠ θα γίνουν προκειμένου:

-Να καλύψει το κράτος υποχρεώσεις ύψους 600 εκατ. ευρώ προς το ασφαλιστικό ταμείο της ΔΕΗ, που όφειλε να καταβάλει το 2010 και το 2011.

-Να επιστρέψει στη ΔΕΗ η υποχρέωση που έχει αναλάβει ο κρατικός προϋπολογισμός, να καλύπτει κάθε χρόνο το άνοιγμα μεταξύ εσόδων (εισφορών) και δαπανών (συντάξεων) του ταμείου, (το οποίο εφέτος υπολογίζεται σε 900 εκατ. ευρώ), έναντι της περιουσίας του ασφαλιστικού φορέα. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ παραδέχθηκε ότι ωστόσο η επιχείρηση δεν μπορεί να σηκώσει αυτό το βάρος. "Σε διαφορετική περίπτωση, είπε, ας φέρουν πίσω τα λεφτά", εννοώντας το ασφαλιστικό κεφάλαιο που έχει δημιουργηθεί τα προηγούμενα χρόνια και το οποίο, σύμφωνα με την τελευταία αναλογιστική μελέτη, είναι 11,9 δις. ευρώ και είναι ενσωματωμένο στην περιουσία της ΔΕΗ. Στην παρατήρηση εξάλλου ότι το ποσό αυτό υπερβαίνει την αξία της ΔΕΗ, ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ είπε ότι η αξία των παγίων της επιχείρησης είναι 14 δις. και προειδοποίησε τους πιθανούς αγοραστές μετοχών της ΔΕΗ, εφόσον προχωρήσει η περαιτέρω μετοχοποίηση, ότι η εταιρία είναι εκτεθειμένη στον κίνδυνο του ασφαλιστικού.

Ο κ. Φωτόπουλος έκανε αυτοκριτική σχετικά με ορισμένες από τις δαπάνες της ΓΕΝΟΠ που έγιναν τα προηγούμενα χρόνια και καλύφθηκαν από τη ΔΕΗ, λέγοντας ότι ως συνδικάτο "δώσαμε δικαιώματα, κάναμε λάθη που πρέπει να διορθωθούν". Τόνισε ωστόσο ότι οι χρηματοδοτήσεις ήταν νόμιμες γιατί προβλέπονταν από Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, ενώ ήταν σε γνώση όλων των υπουργών που επόπτευαν τη ΔΕΗ και των διοικήσεων της επιχείρησης που τις ενέκριναν. Εξαπέλυσε επίσης εκ νέου επίθεση κατά του επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, αμφισβητώντας την εγκυρότητα του ιδίου και του πορίσματος που εξέδωσε και απέδωσε τις επιθέσεις προς τη ΓΕΝΟΠ στις θέσεις που έχει πάρει κατά της μετοχοποίησης και της διάρθρωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας που είναι, όπως είπε, υπέρ των ιδιωτών.

Κατά τον πρόεδρο της ΓΕΝΟΠ είναι νόμιμες και αποδεκτές οι δαπάνες για ξενοδοχεία και τραπέζια σε συνδικαλιστές ξένων χωρών που επισκέπτονται την Ελλάδα - ενώ πέρασε στην αντεπίθεση παρουσιάζοντας τιμολόγια για δώρα του αναπληρωτή διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΗ προς επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στο χώρο της ενέργειας, και συγκεκριμένα τους κ.κ. Δ. Κοπελούζο και Δ. Μελισσανίδη. Δήλωσε ακόμη ότι η διακοπή των χρηματοδοτήσεων, που έγινε από την αρχή του χρόνου με εντολή της υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κας Τ. Μπιρμπίλη έχει δημιουργήσει πρακτικά προβλήματα λειτουργίας στη ΓΕΝΟΠ και, με αυτήν την έννοια, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να διεκδικήσει την επανάληψή τους. Ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ δήλωσε ανοιχτός σε έλεγχο των λογαριασμών και του πόθεν έσχες.

Ο κ. Φωτόπουλος έστρεψε τα βέλη του κατά της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών, λέγοντας ότι ο κ. Γ. Παπακωνσταντίνου και ο υφυπουργός κ. Φ. Σαχινίδης ήταν παρόντες σε καταλήψεις που έκανε η ΓΕΝΟΠ επί κυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας. Παρουσίασε δε και σχετικές φωτογραφίες. "Τότε μας εκθείαζαν, μας επαινούσαν και μας εμψύχωναν", είπε ο κ. Φωτόπουλος. "Τότε ήμασταν υπεύθυνοι, κύριοι και σοβαροί γιατί αγωνιζόμασταν να μην ξεπουλήσει ο κ. Αθανασόπουλος τη ΔΕΗ στην RWE. Τώρα ξαφνικά γίναμε άγνωστοι, απολίτιστοι, ανεύθυνοι και μικρόνοες".