Την ώρα που οι ΗΠΑ διανύουν την 11η ημέρα κυβερνητικού «λουκέτου» και καθώς πλησιάζει απειλητικά η καταλυτική ημερομηνία της 17ης Οκτωβρίου οι Ρεπουμπλικάνοι εμφανίστηκαν χθες να αλλάζουν τη στάση τους ζητώντας «παράταση ζωής» μέχρι τον Νοέμβριο.

Στην πρόταση που παρουσίασε χθες ο εκπρόσωπος της Βουλής των αντιπροσώπων, Τζον Μπένερ, στους Ρεπουμπλικάνους βουλευτές κεκλεισμένων των θυρών, εν όψει της κρίσιμης συνάντησης με τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, περιλαμβάνεται η προσωρινή αύξηση του ορίου χρέους για ένα χρονικό διάστημα έξι εβδομάδων, κάτι που θα έδινε περισσότερο χρόνο στις διαπραγματεύσεις για την άρση του αδιεξόδου.

Υπενθυμίζεται ότι μέχρι τις 17 Οκτωβρίου, όταν το αμερικανικό Δημόσιο θα έχει ταμειακά διαθέσιμα μόλις 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων και δεν θα είναι σε θέση να καλύψει τις υποχρεώσεις του, το Κογκρέσο έχει περιθώριο για να ψηφίσει την αύξηση του ορίου του ομοσπονδιακού χρέους.

Σε διαφορετική περίπτωση οι ΗΠΑ κινδυνεύουν να κηρύξουν στάση πληρωμών. Παρόλο που μέχρι χθες δεν ήταν ξεκάθαρο αν οι Ρεπουμπλικάνοι είναι διατεθειμένοι να τερματίσουν το «λουκέτο», χωρίς να θέτουν όρους σχετικά με το περίφημο «Obamacare», το νομοσχέδιο του Ομπάμα για την υγεία, η πρότασή τους για μεσοπρόθεσμη αύξηση στο όριο του χρέους αποτελεί μια σημαντική αλλαγή στάσης για τους Ρεπουμπλικάνους που ήλπιζαν να βγουν κερδισμένοι, πετυχαίνοντας παραχωρήσεις στις δημόσιες δαπάνες και στην υγεία. Χωρίς να έχουν ξεχάσει αυτούς τους στόχους, η πρότασή τους καθυστερεί μια ενδεχόμενη στάση πληρωμών έως τα μέσα ή τα τέλη Νοεμβρίου ελπίζοντας ότι θα συμπεριλάβουν τους όρους τους.

Λευκός Οίκος

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζέι Κάρνεϊ, δήλωσε χθες το βράδυ ότι ο Αμερικανός πρόεδρος είναι πρόθυμος να υπογράψει ένα «καθαρό» νομοσχέδιο για την αύξηση του ορίου χρέους, δηλαδή ένα νομοσχέδιο που δεν θα συνοδεύεται από την απαίτηση για άλλες παραχωρήσεις. «Ο πρόεδρος είναι ευτυχής που τουλάχιστον φαίνεται να επικρατεί η ψύχραιμη λογική στη Βουλή», δήλωσε, επισημαίνοντας ωστόσο ότι «δεν έχουμε δει ακόμα κανένα νομοσχέδιο».

Οπως δήλωσε ο Μπένερ, σε αντάλλαγμα ζητά από τον Ομπάμα «να καθίσει και να συζητήσει μαζί μας για να βρεθεί τρόπος να ανοίξει πάλι η κυβέρνηση και να ξεκινήσει να αντιμετωπίζει τα πιεστικά προβλήματα της Αμερικής».

Σύμφωνα με αναλυτές, στα λόγια του διαφαίνεται η επιθυμία του για περαιτέρω συνομιλίες για ένα ξεχωριστό πρόγραμμα δαπανών για τον τερματισμό του «λουκέτου». Βέβαια αρκετοί Ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές τόνισαν ότι στο σχέδιο για μεσοπρόθεσμη αύξηση του ορίου του χρέους θα πρέπει να προβλέπει μέτρα και για τον τερματισμό του λουκέτου.

Στη 18μελή αντιπροσωπεία που επρόκειτο να συναντηθεί αργά χθες το βράδυ με τον Ομπάμα με επικεφαλής τον Μπένερ θα συμμετείχε ο αντιπρόεδρος της ρεπουμπλικανικής πλειοψηφίας στη Βουλή, Ερικ Κάντορ, καθώς και τουλάχιστον δύο στελέχη του Tea Party, ο Στιβ Σάουδερλαντ και η Λιν Τζένκινς.

ethnos.gr/Έρη Πανσεληνα

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook